423 milliárd dollárt ért 2014-ben a globális szerencsejáték piac

2015-04-13
A Morgan Stanley adatai szerint a tavalyi évben a globális szerencsejáték piac tiszta játékbevétele 423 milliárd dollár volt, melynek csupán 35 százalékát generálták a földi kaszinók.

 

A Forbes cikke szerint a lottójátékok állnak mindenek felett, ez a szektor generálta a tiszta játékbevétel 29 százalékát, 121 milliárd dollárt. A torta második legnagyobb szelete az úgynevezett „egyéb szerencsejátékoké” (ide tartozik például a sportfogadás és a totalizatőri fogadás) 28 százalékkal, vagyis 118 milliárd dollárral. A harmadik legnagyobb szektor az online szerencsejátékoké 9 százalékkal, azaz 37 milliárd dollárral.

A földi kaszinók 146 milliárd dollárjából az amerikai kaszinók 67 milliárd dollárt (46 százalékot), az ázsiai és ausztrál kaszinók pedig 42 százalékot, vagyis 61 milliárd dollárt biztosítottak. A világ többi földi kaszinója 12 százalékon, azaz 18 milliárd dolláron osztozhatott.

 

 

A Bloomberg adatai szerint egyébként a kaszinóké a világ 12. legnagyobb iparága, ahol a Las Vegas Sand Corp. számít piacvezetőnek, 12,7 százalékos részesedéssel. Második helyen az SJM Holding Ltd (12,4%), harmadik helyen pedig a Galaxy Entertainment Group Ltd (8,90%) áll.

 

Az utobbi pár évben a szerencsejáték ipar megtapasztalhatta Makaó felemelkedését, a jelek szerint azonban idén átélheti annak bukását is. Az egykori portugál gyarmatot komolyan ellenőrzése alá vonta a kínai kormány a korrupciós ügyek napvilágra kerülését követően.

 

A Morgan Stanley nemrégiben erőteljesen korrigálta korábbi becslését az amerikai online szerencsejáték piac kilátásait illetően. A pénzügyi szolgáltató cég legújabb számításai szerint az amerikai piac 2020-ig csak mintegy felét, 2,7 milliárd dollárt fogja érni annak az 5 milliárdnak, amit korábban gondoltak.