40 milliót nyert állítólag fogadáson a szerencsejátékokat felügyelő tisztségviselő

2023-05-15
Áll a bál Romániában: a szerencsejátékok piacának ellenőrzésével megbízott pénzügyminisztériumi alkalmazott az utóbbi három évben több mint 100.000 eurót nyert ugyanannál a fogadóirodánál.

 

A bukaresti sajtóban a napokban jelent meg a hír, miszerint Raul Cristian Petrescu, aki a pénzügyminisztériumot képviseli a Szerencsejátékok Országos Hivatalának Felügyeleti Bizottságában, az utóbbi három évben körülbelül százezer eurót nyert ugyanannál a fogadóiroda-láncnál kötött fogadásokból. Az adat nem légből kapott: az összegek a vagyonnyilatkozatokban is szerepelnek - csak 2020-ra vonatkozóan közel 34.000 eurós (12,5 millió forintos) bevételről számolt be sportfogadásokból.

Az ONJN Felügyelőbizottsága a román szerencsejáték- és fogadási piac egyik legfontosabb szerve.  A 2009-es sürgősségi rendeletnek megfelelően a felügyelőbizottság hagyja jóvá a szerencsejátékokhoz szükséges berendezéseket, adja ki az engedélyeket a szolgáltatóknak, hagyja jóvá a tombolák és egyéb sorsolásos játékok szabályzatait. A Felügyelőbizottság továbbá a jogszabályok megsértése esetén adott esetben visszavonhatja vagy felfüggesztheti egyes piaci szereplők engedélyét is.

Petrescut 2021-ben, az akkori román miniszterelnök, Florin Cîțu nevezte ki az ONJN felügyelőbizottságába. Korábban az ANAF alelnöke volt, az Általános Csalás Elleni Adóügyi Igazgatóság koordinátora, erre a tisztségre 2019-ben nevezte ki Viorica Dăncilă.

Mint kiderült, Raul Petrescu a világ egyik legszerencsésebb embere, hiszen vagyonnyilatkozatában az áll, hogy az elmúlt három évben körülbelül 115.000 eurót (úgy 40 millió forintot) nyert sportfogadásból, ráadásul mindet ugyanannál az irodánál, a Superbet-nél. 2020-ban 165.761 lejhez, azaz körülbelül 34.000 euróhoz jutott, 2021-ben azt nyilatkozta, hogy újabb 199.671 lej (közel 41.000 euró), 2022-ben pedig újabb 195.390 lej (újabb 39.800 euró) nyeresége volt sportfogadásból.

Sorin Constantinescu, a romániai szerencsejáték-ipar egyik legelismertebb szakértője az Adevărulnak elmagyarázta, hogy miért nem lehetnek valósak a Raul Cristian Petrescu által bevallott nyeremények. "Túl nagy véletlen, hogy három egymást követő évben hasonló összegeket nyert fogadásokon, minden alkalommal körülbelül 30.000 eurót. Ráadásul ugyanannál a cégnél, ami megint csak hihetetlen, mert a játékosok általában több szolgáltatót is használnak a fogadások megtételére. Nagyon könnyen ellenőrizni lehetne a bukmékernél, mivel nekik öt évig el kell tárolniuk az összes nyereményt. Meg lehetne nézni, hogy Raul Cristian Petrescu mikor és mire fogadott, hogyan nyert. Az azonban biztos, hogy van egy kiskapu a törvényben. A törvény szerint ugyanis nem játszhatnak azok, akik szerencsejátékokat vagy fogadásokat szerveznek. A tilalom azonban nem vonatkozik azokra, akik engedélyezik és ellenőrzik ezt a szerencsejáték-piacot, nevezetesen a Nemzeti Szerencsejáték Hivatal Felügyeleti Bizottságában dolgozókra, azaz Raul Cristian Petrescu-ra sem. Persze, nem erkölcsös, de nem tiltja a törvény"- jelentette ki Sorin Constantinescu.

Adrian Cuculis ügyvéd a maga részéről összeférhetetlenséget lát az ügyben. "Természetesen elég bonyolult valakit közvetlenül megvádolni, de első ránézésre ez egy komoly összeférhetetlenségnek tűnik, tekintve, hogy az általa felügyelt tevékenységből évente beszedett összegek abszolút jelentősek. [...] Ha kiderül, hogy nem csak pusztán szerencséje volt, hanem inkább valamilyen segítséget adott annak fejében, hogy „megnyerje” ezeket az összegeket, annak komoly büntetőjogi következményei is lehetnek.” – mondta.

 
Címkék: fogadás,