3 milliárdos nyereményért perlik kollégájukat a lottócsoport tagjai

2015-05-26
Azzal vádol 14 egykori kollégája egy nyugdíjas futárt Ausztráliában, hogy lelépett azzal a 16,6 millió dollárral, melyet közös lottócsoportjuk nyert a Powerball lottón tavaly októberben.

 

A Fairfax Media információi szerint a Toll Group nevű logisztikai vállalatnál dolgozó dühös kollégák most a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak. A vád szerint a 49 éves Gary Baron hetente fejenként 20 dollárt szedett be kollégáitól, hogy közösen vegyenek lottószelvényt az ausztrál Tatts Group szerencsecég online felületén. 

 

Három nappal azután, hogy három telitalálatos szelvénnyel elvitték az ausztrál Powerball lottó 2014. október 16-i, 50 millió dolláros, azaz mintegy 11 milliárd forintos jackpotját, Mr. Baron beteget jelentett, nem ment be dolgozni; majd hétfőn váratlanul felmondott.

 

Még bizarrabbá teszi az esetet, hogy a nyeremény visszaigazolása után a lottótársaság pont a Toll Group futárcéget bízta meg azzal, hogy vigyen ki egy üveg pezsgőt Baronnak, melyet aztán véletlenül éppen a lottócsoport egyik tagja kézbesített. 

 

Baron ettől kezdve elzárkózott kollégáitól, akikkel korábban közösen játszott, kivéve azt a nőt, akivel viszonya volt, és aki szintén felmondott a cégnél, és nem tagja annak a percsoportnak, melyet a többi 14 tag alakított. 

 

A hatalmas nyeremény után az ex-futár állítólag vett magának egy 200 ezer dolláros BMW M4-es kabriót, egy kétszintes házat; 20-as évei elején járó fiának pedig szintén egy luxus kivitelezésű házat. 

 

A lottócsoport többi tagja most a 16,6 millió dolláros nyeremény arányos részét követeli Barontól a bíróságon, szerintük mindegyik tagot több mint 1 millió dollár illeti. Baron nem nyilatkozott a sajtónak az üggyel kapcsolatban, de a hírek szerint azt az álláspontot képviseli majd a bíróságon, hogy a nyertes szelvényt a lottócsoporttól függetlenül, magának vásárolta. 

 

A tavaly októberi Powerball sorsolás után egyébként a lottótársaság nyilvánosságra hozta mind a három nyertes nyilatkozatát, akik közül az egyik névtelenséget kért, és akiről most úgy gondolják, hogy Baron volt. „Még mindig nem tudom elhinni… Nincs szükségem ennyi pénzre, ez túl sok nekem!” – mondta a Tatts munkatársainak. „Családommal osztozom majd a nyereményen. Gondoskodom róla, hogy ne változtasson meg a nyeremény, de az biztos, hogy jobb életem lesz, valamivel több játékszerrel.” – nyilatkozta az anonim nyertes. 

 

Vigyázni kell a közös lottózással

 

Nem ez az első eset, ami azt mutatja, hogy a lottószindikátusok bizony kényes vállalkozások. 

2013 szeptemberében a brit Sainsbury élelmiszerlánc egyik üzletvezető-helyettese tartotta meg a 71 kollégájával közösen alapított lottószindikátus másfél milliós nyereményét, hogy abból fedezze szerencsejátékos tartozásait. Akkor a nottinghami bíróság 12 hét, 12 hónapra felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki Meakinre, és kötelezte, hogy fizesse vissza a teljes összeget a lottószindikátusnak.

 

 

2012 júliusában egy merseyside-i verbuválócég 10 alkalmazottja nyert 28,8 millió fontot a lottón. A szindikátus egyik tagja a szelvényvásárlás napján pont beteg volt, és ezért nem tudta befizetni a részvételi díjat. A hölgy ügyvédet fogadott, és perli kollégáit, hogy ő is részesülhessen a nyereményből.

 

2013 márciusában egy 16 tagú swansea-i szindikátus azon veszett össze, hogy hogyan osszák szét az 1 millió fontnyi nyereményt, mert azon a héten 3 tag nem fizette be a rá eső összeget.

 

Egy hónappal korábban Indiana államban egy vita a bíróságon végződött, miután egy fodrászüzlet közösen is lottózó alkalmazottja a közös lottóval egyidőben magának is vásárolt szelvényt, és állítása szerint azzal, nem pedig a szindikátus szelvényével nyert később 9,5 millió dollárt. 

 

2012-ben New Jersey-ben vitatkozott össze néhány építőipari munkás hasonló eset miatt. Akkor az egyik tag azt állította, hogy az a szelvény, mellyel 24 millió dollárt nyert, a sajátja volt, nem pedig szindikátusé. A bíró ebben az esetben végül úgy döntött, hogy meg kell osztoznia a nyereményen a szindikátussal.

 

Szerződést kell írni

 

Ezek a viták nagyrészt annak köszönhetőek, hogy a szindikátusok 80 százaléka mindenféle ésszerű megállapodás nélkül jön létre. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden szindikátus eleve halálra van ítélve, csak azt, hogy egy ilyen csoportba nem szabad anélkül beszállni, hogy előtte ne fektetnék le írásban a szabályokat.

 

A brit Nemzeti Lottótársaság azt ajánlja, hogy minden lottószindikátus írjon szerződést, melyben minden részletet szabályoznak. Ebben érdemes felsorolni a tagokat, rögzíteni, hogy ki mennyivel száll be az egyes sorsolásokra, és pontosan meghatározni, hogy hogyan kerül felosztásra a nyeremény. Azt is mindenképp szabályozni kell, hogy mi történik, ha valaki egy adott héten nem fizeti be a részvételi díjat.

 

Azt is érdemes rögzíteni, hogy milyen számokat játszanak meg, melyik játékokban vesznek részt, és mi van abban az esetben, ha a közös szelvényt megvásárló személy azzal egyidőben magának is vesz szelvényt. Abban is előre meg kell állapodni, hogy mi van akkor, ha egy vagy több ember ki akar szállni a csoportból. Fontos szabályozni, hogy hogyan történik a nyeremények ellenőrzése – ezt nem lehet egy emberre bízni.

 

A lottótársaság azt is hangsúlyozza, hogy a lefektetett szabályokhoz minden esetben ragaszkodni kell, ellenkező esetben abban a pillanatban vitára fog kerülni a sor, ha a szindikátus nagyobb összeget nyer.

 
Címkék: lottó, lottónyertes,