3,5 millió dolláros kaszinócsalás miatt körözik a francia külügyminiszter fiát

2015-11-26
Letartóztatási parancsot adtak ki Nevadában a francia külügyminiszter fia ellen. A vád: Las Vegasi kaszinókban elkövetett 3,5 millió dollár értékű csalás…

 

Nevada államban 3,5 millió dollár értékű fedezetlen csekkel való fizetés miatt körözik Laurent Fabius francia külügyminiszter fiát – amennyiben Fabius beteszi a lábát az Egyesült Államok területére, letartóztatással kell szembenéznie.

A hír csak mostanában került napvilágra Franciaországban, tetézve az idősebb Fabius gondjait, akinek államférfiúi magatartása szöges ellentéte a 33 éves, playboy életmódot folytató önfejű fiáénak.

 

A nevadai körözést még egy 2012. május közepén elkövetett csalás miatt adták ki, amikoris Thomas állítólag fedezetlen csekkel fizetett a Palazzo, az Aria és a Cosmopolitan kaszinókban (még azelőtt, hogy az apja hivatalosan külügyminiszter lett). Az elfogadó parancsot 2013 áprilisában adták ki, de egészen az utóbbi időkig titokban maradt.

 

A bírósági dokumentumok szerint az ifjabb Fabius rengeteget vesztett ebben a három kaszinóban, és három különböző bankszámlára szóló csekkel fizetett 100 ezer és 1 millió dollár értékben. Most több bűncselekmény vádjával szembesül, úgymint csekk kibocsátás csalási szándékkal és három rendbeli lopás. 

 

Thomas Fabius (balra) 

 

Diplomáciai bonyodalom

 

November elején a szélsőjobboldali Nemzeti Front felszólította Laurent Fabiust a lemondásra, amiért fia diplomáciai bonyodalmat okozott, és emiatt nem tudja megfelelően képviselni hazája érdekeit az Egyesült Államokkal való tárgyalások során.

 

Thomas Fabiust egyébként korábban már Franciaország összes kaszinójából kitiltották egy 2011-es incidens miatt, amikor a Société Générale bank nevében küldött hamis e-maillel kísérelt meg hitelt szerezni egy marokkói kaszinóban. Akkor a francia Société Générale bank jogi lépéseket tett, és az ügy megjelent a nemzeti sajtóban is.

 

Laurent Fabius, francia külügyminiszter

 

Csalás és pénzmosás

 

2013-ban az ifjabb Fabius neve egy csalási és pénzmosási ügyben is megjelent, ekkor a francia rendőrség arra volt kíváncsi, miből fizetett 7 millió eurót a párizsi luxus apartmanjáért. Fabius azt a magyarázatot adta, miszerint 9 millió eurót nyert szerencsejátékon 2011 és 2012 során monacói, egyesült államokbeli és ciprusi kaszinókban.

A nyomozást folytató hivatal szkeptikus volt, és az egyesült királyságbeli szerencsejáték klubok közötti gyanús pénzmozgások elemzése után úgy találták, hogy Fabius kirívó életmódja nem áll arányban a forrásaival.

A sikertelen üzletember és egykori televíziós műsorvezető, aki apjának a bevallott vagyona 7 millió euró, 2011-ben bűnösnek vallotta magát sikkasztásban azt követően, hogy chip és pin-kártyák afrikai eladásával foglalkozó kockázati vállalkozása megbukott. Ekkor 15 ezer euróra büntették, de megúszta a bűnügyi nyilvántartásba vételt.

 

De vajon Franciaország kiadja-e Fabiust?

 

Fabiusnak csak akkor kell félnie a letartóztatástól, ha elég őrült lesz ahhoz, hogy amerikai földre lépjen, vagy ha a francia hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, ez utóbbi pedig nem túl valószínű, különösen az alábbi két esetet tekintve.

Roman Polanskit 1977 óta körözik egy 13 éves lány megerőszakolása miatt az Egyesült Államokban, de Franciaországban azóta is biztonságban él és francia állampolgár is.

Michael és Linda Mastrot - akik most kilencvenes és késő hatvanas éveiket tapossák – „humanitárius okokból” szintén nem adta ki Franciaország csődbűntett és pénzmosás vádja miatt, mivel a francia standardok szerint túl idősek börtönbüntetés letöltéséhez.

Úgy tűnik, hogy a Henri „Pappilon” Charierre-féle időknek egyszer-s-mindenkorra vége, amikor a rabokat Francia Guayana Ördög-szigetére szállították és rozsdás guillotine-nal lefejezték -  az egykori szigort azóta enyhébb jogi megítélés váltotta fel.

 

Címkék: csalás, kaszinó,