32 milliárd forint az Euromillions lottó mai jackpotja

2014-06-06
Nyolc sorsolás óta nem volt telitalálatos, így az Euromillions lottó jackpotja 105 millió euróra hízott a pénteki sorsolásra! Emiatt a szervezők a szuperhúzást is elhalasztották.

 

Mi is az Euromillions Superdraw, azaz Szuperhúzás?

Az EuroMillions szervezői időről időre úgy határoznak, hogy 100 millió euróra egészítik ki az EuroMillions lottó aktuális jackpotját. Nem lehet előre kiszámolni hogy mikor, bár általában évente kétszer van ilyen alkalom. Idén ez a második. Az első EuroMillions Superdrawt 2007-ben tartották, akkor egy belga játékos nyerte meg a jackpotot, azóta pedig összesen 15 ilyen szupersorsolást rendeztek. 

Most is ezt tervezték, hiszen tavaly is június 7-én volt a második ilyen alkalom. Aztán tegnap kiderült, hogy a szervezők csak a naptárt nézték, a lottójáték aktuális nyereményét nem. Így előfordult az, ami még  7 év alatt soha; a húzás előtt egy nappal visszavonták a szuperhúzást arra hivatkozva, hogy az EuroMillions jackpotja egyébként is 105 millió Euró.

 

Akkor most elmarad az izgalom? 

Szó sincs róla! Mivel a főnyeremény egyébként is 100 millió felett van, a szuperhúzás visszavonása csak annyit változtat a dolgon, hogy az ez alkalomra félretett milliók benne maradnak az 'EuroMillions Reserve Fund'-ban, és majd egy másik alkalommal lesznek felhasználva.

  

Milyen félretett milliók? 

Az Euromillions lottónál minden szelvény árából tartalékolnak a szervezők pár centet egy külön nyereményalapba, az 'EuroMillions Reserve Fund'-ba, ehhez nyúlnak hozzá a Superdraw alkalmával. 

A Superdraw tulajdonképpen azt jelenti, hogy a normál húzás keretében a jackpotot megnövelik, tehát nem az általánosan megszokott lassab tempójú halmozódás után jut el a 100 milliós szintre. Részt venni a szokott módon, a szokott árú Euromillions szelvénnyel lehet, annyira kell figyelni, hogy a szelvény a június 6-i húzásra szóljon.

 

De a nyeremény tényleg 32 milliárd forint?

Mint a népmesében, igen is meg nem is. A páneurópai lottóban részt vevő országok (Franciaország, Spanyolország, Anglia, Ausztria, Belgium, Írország, Luxemburg, Portugália, Svájc) állampolgárai valóban ennyit kapnak bankszámlájukra. Egy magyar bankszámán megjelenő összeget viszont a NAV jövedelemnek minősít, így 16%-os személyi jövedelemadót kell kifizetni a pénz után.

 

Mi történik, ha nem nyerik meg pénteken ezt a hatalmas összeget?

Ebben az esetben a pénz az adott fordulóban befolyt összeggel együtt továbbgördül a következő húzásra, hogy még nagyobb főnyereménnyel kecsegtesse a játékosokat. A halmozódás egészen a 190 millió eurós jackpot plafonig folytatódhat.

 

Ki játszhat a játékon?

Elsősorban a résztvevő országok lakói, ők a sarki lottózóban is megvásárolhatják a szelvényt; vagy bizonyos feltételek mellett regisztrálhatnak és játszhatnak a saját lottótársaságuknál online. A helyi lottótársaságok azonban olyan országspecifikus adatokat kérnek a regisztrálóktól, amikkel más országból származó halandó nem rendelkezik (pl. társadalombiztosítási számot, adott országbeli bankszámlaszámot kérnek, vagy egyszerűen az IP cím alapján szűrnek), így a játék ezen a csatornán nem kivitelezhető.

Ezért, ha játszani szeretne, de nincs rá lehetősége, hogy személyesen, az előzőekben említett kilenc ország lottózójában vásárolja meg a szelvényt, valamelyik online lottóközvetítő szolgáltatását kell igénybe vennie, például ezt vagy ezt