2 milliárdot fizetett Adelson korrupciós ügye ejtéséért

2017-01-31
A multimilliárdos kaszinómogul, Sheldon Adelson tulajdonában lévő Las Vegas Sands Corp közel 6,96 millió dolláros egyezséget kötött, hogy szüntessék meg a Makaón tevékenykedő cég ellen korrupciós ügyben zajló szövetségi nyomozást.

 

Ugyan az ügy látszólag a kínai kormányra tartozna, mégis az amerikai szövetségi hatóság indított vizsgálatot, mivel a külföldi korrupciós gyakorlatokról szóló törvény megtiltja, hogy amerikai vállalatok és állampolgárok kenőpénzt fizessenek külföldi országok kormányzati képviselőinek, függetlenül attól, hogy a helyi jogszabályok hogyan rendelkeznek erről.

 

2006 és 2009 között a Las Vegas Sands körülbelül 60 millió dollárt utalt át egy kínai tanácsadónak, hogy segítsen népszerűsíteni a márkát Makaóban, melyből az alkalmazott körülbelül 5,8 milliót kapott a szolgálataiért. A későbbi elszámolási papírok szerint azonban, az összegnek nem volt "kézzelfogható törvényes üzleti célja", továbbá "az üzleti tanácsadó elmulasztott elszámolni ennek az összegnek a részleteivel."

A szövetségi nyomozást követően a Las Vegas Sands most egyezséget kötött, bár nem ismerte el, hogy bármi törvénytelent követett volna el. 

 

Tavaly áprilisban a Sands már fizetett egy 9 millió dolláros büntetést hasonló ügyben, mikor egy vizsgálat során kiderült, hogy a kaszinócég egyáltalán nem rendelkezett semmilyen irattal arról, hogy miért is fizetett ki 62 millió dollárt egy ázsiai tanácsadónak. A tanácsadó a Sands strómanjaként ténykedett különböző kínai cégek és ingatlanok megvásárlásánál – köztük egy 6 millió dolláros kosárlabda csapat megvásárlásával, aminek szerencsejáték vállalat nem lehet a tulajdonosa -, melyek közül néhány gyaníthatóan csupán politikai okokból történt.

 

A Sands az után is folytatta a tanácsadó pénzelését, hogy pénzügyi csapata és egy külső auditor is figyelmeztette, hogy ez illegális. Sőt, a Sands elbocsátotta a pénzügyi osztály azon alkalmazottját, aki aggodalmát fejezte ki az ügylet miatt.

 

Mindezek ellenére a kormány által kiszabott bírság 25%-kal alacsonyabb, mint a szövetségi útmutatások szerinti minimális büntetés. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a csökkentés az együttműködésnek, és a cég ügyeiben végrehajtott módosításoknak köszönhető.

 

Bármekkora is a büntetés, mindez aprópénz a Sands főnökének, Sheldon Adelsonnak, akinek a nettó vagyona a Forbes szerint 2016-ban elérte a 30,3 milliárd dollárt. Sőt! Adelson a hetedik azon a listán, mely a tavalyi év legnagyobb vagyongyarapodásait sorolja (+5,6 milliárd dollár).

 
 
Címkék: kaszinó,