2,8 milliárdos sorsjegyet lopott el a szobatársától egy férfi

2019-02-13
Egy kaliforniai férfi saját kárán tanulta meg, hogy az a legjobb, ha a nyertesek csendben maradnak.

 

A történettel kapcsolatban a kaliforniai Vacaville rendőrkapitányság szóvivője, Chris Polen a következőket írta a Facebook-on: „Láttunk már lottós csalásokat korábban is, de semmi ehhez foghatót.”

 

2018. december 20-án egy játékos, akire a CNBC csak LW-ként hivatkozott, bement a Lucky Supermarket-be, és vett egy 30 dolláros kaparós sorsjegyet, mellyel – akkor legalábbis azt hitte – 10 ezer dollárt nyert. LW hazament, és elújságolta két szobatársának a nagyszerű hírt.

 

A következő nap reggelén azonban, mikor elment a lottótársasághoz, hogy felvegye a nyereményét, közölték vele, hogy valami probléma van a szelvényével – egyből sejtette, hogy valamelyik szobatársa átverte, így elment a rendőrségre.

 

Kiderült, hogy LW 35 éves szobatársa, Adul Saosongyang – aki maga is vett egy sorsjegyet, de nem nyert vele semmit – fogta magát, és kicserélte a két sorsjegyet, és a nyerővel elment a lottótársasághoz. A lottótársaság ekkor a nagy nyereményekkor érvényes protokoll szerint vizsgálatot indított, hogy megerősítette, hogy Saosongyang valóban nyert-e.

 

Mikor a vizsgálatot végző szakemberek elmentek a szupermarketbe, ahol a szelvényt vették, hogy megnézzék a biztonsági kamera felvételét, közölték velük, hogy a szelvényt ellopták a jogos tulajdonosától (hiszen LW ekkorra már jelezte a rendőrségnek, hogy átverték) . Ekkor a lottótársaság emberei felvették a kapcsolatot a rendőrséggel.

 

LW időközben azt is megtudta, hogy nem 10 ezer dollár forog kockán… kiderült ugyani, hogy rosszul nézte a sorsjegyet, és valójában 10 millió dollárt, azaz 2,8 milliárd forintot nyert!

 

Saosongyang-ot letartóztattak nagy értékű lopás vádjával. Ha bűnösnek találják, a The Washington Post szerint megyei börtönben letöltendő egyéves, vagy állami börtönben letöltendő hároméves büntetést is kaphat, attól függően, hogy esetét vétségnek vagy bűncselekménynek minősítik-e.

 

Adul Saosongyang letartóztatása (Fotó: Vacaville Police Department/Facebook)

 

A lottótársaság emberei most azt vizsgálják, hogy valóban LW-e a valódi nyertes. Ha ez bizonyítást nyer, a kaliforniai jogszabályok értelében nyilvánosságra hozzák a személyazonosságát.

 

Minden idők leghíresebb lottós csalása (legalábbis amelyre fény derült) egyébként 1980-ban történt. A Pennsylvania lottótársaság háromszámos játékát, a „The Daily Number”-t érintette, és nem más vitte véghez, mint a sorsolást vezető Nick Perry.

 

Perry-nek sikerült kicserélnie a sorsoló golyókat – a négyesek és hatosok kivételével – súlyosabbakra kicserélnie. A nehezebb golyók nem repültek ki a gépből, ami azt jelentette, hogy Perry és tettestársai tudták, hogy ily módon csak nyolc lehetséges kombináció jöhet ki három számmal:  444, 446, 464, 466, 644, 646, 664, és 666.

 

Ennek megfelelően a nyerőszám a 666 lett, de a lottótársaságnak gyanús lett az a szelvénymennyiség, amit Perry és társai megvettek a nyolc kombinációval. Perry-t végül hét év börtönbüntetésre ítélték – és egy film is született róla John Travolta-val Lucky Number címmel – de egészen 2003-ban bekövetkezett haláláig ragaszkodott ártatlanságához.

 
 

Talán nem véletlen, hogy napjainkban egyre népszerűbbé válnak az online kaparós sorsjegyek, hiszen azokkal legalább ilyen probléma nem fordulhat elő :) 

Címkék: lottónyertes, sorsjegy,