2,8 milliárdos lottónyereményével még mindig utcaseprőként dolgozik

2014-11-13
Nézzünk ki az ablakon, és valljuk be magunknak; ha ebben a szomorú időben hirtelen 2,8 milliárd forint pottyanna az ölünkbe, első dolgunk lenne gyorsan elutazni egy-két hétre valami melegebb éghajlatra, és ott kigondolni, hogy mihez kezdjünk a pénzzel. Nem így tett Joe Meath Minnesotából, ő ma is változatlanul a havat tolja városkája utcáin.

 

Joe Minnesota legújabb milliomosa, szeptemberben nyert majdnem 12 millió dollárt egy Shell benzinkútnál vett Hot Lotto szelvénnyel. Ez a legkisebb mértékben sem látszik meg rajta, de terepjárójának kilométeróráján sem; majdnem 300 ezer mérfölddel már nem tartozik a luxus négykerekűek közé.

 

Joe felett is kezd eljárni az idő, néhány éve már nyugdíjas, de szavát tartó ember; nyugdíjas munkaként tavaly elvállalta 10 körzet hóeltakarítását, ennek elvégzésére meg is kapta az idős pick-upot.  Cserébe 8 körzetet ingyen takarít, kettőért pedig 40 dollárt kap. Úgy érzi, nem állná a szavát, ha most hirtelen mindent visszamondana csak azért, mert nyert. 

 

 

Munka közben így nyilatkozott: „Nem igazán tudom, mit csinálnék ma, ha nem kellene dolgoznom.  Amikor megkaptuk a pénzt, igencsak élveztük a ránk szakadó tennivalókat; eldönteni, mire is költsük ezt a hatalmas nyereményt. Vettünk is egy másik házat, és egy lakóautót, de aztán elbizonytalanodtunk, hogyan is fektessük be a többit.”

 

Persze bőven vannak olyanok, akik megdönthetetlen befektetési ajánlattal, vagy segítségkéréssel bombázzák Joe-t és feleségét.  Otthon halomban állnak a kéretlen levelek képtelenebbnél képtelenebb kérésekkel. Volt például, aki 75.000 dollárt szeretett volna kérni az óvadékára, mert szerinte igazságtalanul tartóztatták le. Még a letartóztatási jegyzőkönyvet is elküldte. Joe azonban tudja, hogy óvatosan kell bánni a fennmaradó összeggel.

 

„Egy dologban biztos vagyok, mégpedig abban, hogy gyermekeinkről és unokáinkról mindenképpen gondoskodni akarunk.” Azonban még nem teljesen biztos abban, hogy hogyan. Hozzáteszi, hogy mindenképpen igaz a mondás: kis pénz, kis gond, nagy pénz, nagy gond.

 

„Valójában ijesztő is ez az egész, mert az emberben benne van, hogy nagyon kell vigyáznia a pénzre, amitől az egész jövője függ.” A beszélgetés végén még almondja, hogy feleségével egy alapítványt terveznek létrehozni, ami a helyi rendőrörs működését segítenié. Hiába, első a biztonság…

Címkék: lottónyertes,