2,7 milliárd kontra 46 milliárd

2013-09-06
Golyóznak a nullák a szemünk előtt olyan mennyiségben, hogy szinte már felfogni sem tudjuk, mit, mennyit jelentenek, hiszen egy hétköznapi, átlag 150 ezres fizetéssel rendelkező embernek 1500 (!) év alatt sikerülne a kisebbik összeget is megkeresnie.

 

Mindenki vágyik rá, mindenkit foglalkoztat, a többség szeretné megnyerni, de van, akit nem tenne boldoggá - az ilyen megjegyzést tevőkre mindig hitetlenkedve tekintünk. 

 

A legtöbben azért nagydobra verve, vagy akár titokban megvesszük a szelvényünket, hiszen olyan jó az a kis álmodozás arról, hogy nem kell többet munkára kelni, mégis sutba dobhatnánk anyagi gondjainkat. Igen, megvesszük a szelvényt, ezt mutatják a Szerencsejáték Zrt folyamatosan növekvő grafikonokjai is, hogy hány millióan álmodtak az aktuális héten a nyereménnyel, és most már ott járunk, hogy minden második magyar embernek elvileg szelvény lapul a zsebében.

 

Tudjuk jól, hogy 1:43 millióhoz az esélyünk, és ez nagyon kicsi esély. Mégis mindig a legnagyobb nyereményt próbáljuk megnyerni, még akkor is, ha kevesebb esély van rá, vagy többe kerül a szelvény. Ám a felfoghatatlan nagyságú összegről sokkal többen ábrándoznak, mint a szintén nagy, de még emberi aggyal bemérhetőről.

 

Néha egy-egy olvasónk felteszi a kérdést, hogy lehet az, hogy a sokkal könnyebben megnyerhető Skandináv lottót játszák a legkevesebben, és hogy miért nincsenek rajta magasabb nyeremények, hiszen akkor sokkal többen vennének szelvényt. Ennek a fent említett emberi gyarlóság az oka; a több pénz mindig több embert vonz, többen fogadnak, és a nyeremény is ugye a befizetett összeg bizonyos százalékából áll össze. 

 

Amerikában is rengeteg kisebb állami lottó van, de általában mégis mindenki az államközi lottó hatalmas összegét hajszolja, ami jelenleg 46 milliárd forint körüli összegnél jár, persze harminc éves életjáradékra értve. Egy összegben felvéve és adók levonása után ez is megáll "potom" 20 milliárdnál, de a 46 milliárd (209  millió dollár) mégis sokkal jobban néz ki a kirakatokban. Annyira jól, hogy az embereknek egyből lottóvásárlási kedve lesz, és az Egyesült Államok (majdnem) összes államából bizony sok szelvény beérkezik, így a jackpot is ugrásszerűen növekszik. 

 

Nem tudni, most szombaton elviszik-e valamelyik főnyereményt. Talán nem is ez a fontos. Inkább az, hogy sok millió embernek ad egy kis reményt hétről hétre, és okosan bánva vele a lottó még nyeretlenül is lehet boldogságforrás, ha csak elméletben, és egy kis időre is. 

Aki pedig tudományosabban szeretné megközelíteni a dolgokat, annak ajánljuk lottó összehasonlító táblázatunkat a magyar lottókról.

 

 

Címkék: lottó, lottónyertes,