2,2 milliárdra büntették a William Hill fogadóirodát

2018-03-01
Ez a 6,2 millió angol font értékű büntetés a második legnagyobb, melyet a brit Szerencsejáték Hatóság (UKGC) valaha is kiszabott – a rekordot a 888 iroda 2017 évi 7,8 millió angol fontos büntetése tartja, melyet a függő játékosok védelmének elhanyagolása miatt kapott.

 

A William Hill - az egyik legnagyobb brit fogadóiroda-lánc - azzal érdemelte ki a büntetést, hogy a hatóság szerint nem hajtotta végre elég hatékonyan a brit pénzmosás elleni törvényeiket és a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos szabályokat.

 

A Szerencsejáték Hatóság 2014 novemberétől 2016 augusztusáig vizsgálta át a William Hill tevékenységét, mely során számos példát talált arra, hogy a fogadóiroda ellenőrzési rendszere nem megfelelő. Az UKGC igazgatója, Tim Miller szerint a William Hill-nek „komolyabban kell ellenőriznie a pénzek forrását, és biztosítania a potenciálisan veszélyeztetett ügyfelek megfelelő védelmét”.

 

Az UKGC által hivatkozott hiányosságok között szerepelt, hogy a William Hill körülbelül 1,2 millió fontot fogadott el 10 ügyfelétől anélkül, hogy gyanította volna, hogy a pénz bűncselekményekhez volt köthető. Köztük volt az a férfi is, aki 14 hónap alatt 541.000 fontot tudott befizetni a William Hill-hez, úgy, hogy a cég egy verbális közlés alapján simán elhitte, hogy jövedelme 365.000 font évente, miközben tényleges csak ennek kevesebb mint tizedét, évi 30.000 fontot keresett. Valójában az ügyfél a munkáltatójától lopott, és abból finanszírozta a játékot.

 

Összességében ennek a 10 ügyfélnek a tranzakciója 1,2 millió fontnyi büntetést eredményezett a cégnek, további 5 millió font bírságot pedig a procedurális ellenőrzések és szabályok megsértése miatt kapott az iroda.

 

"Ez rendszeres hiba volt a William Hill-nél, amely közel két éven keresztül folytatódott, és a mai büntetőcsomag - ami meghaladhatja a 6,2 millió fontot - tükrözi a jogsértések komolyságát" - magyarázta Neil McArthur, az UKGC ügyvezető igazgatója.

 

A William Hill vezérigazgatója, Philip Bowcock elmondta, hogy társasága teljes egészében együttműködött az UKGC-vel az egész vizsgálati folyamat során, és most "új és továbbfejlesztett szabályokat vezetett be", valamint növelte az erőforrások szintjét, hogy a személyzet felkészültebben azonosíthassa a kockázatokat, és jobban védhesse az ügyfeleket.

 
Címkék: sportfogadás,