28 milliót érő szelvényt akart ellopni a lottózó tulajdonosa

2013-03-27 FRISSÍTVE!
Egy lottózó tulajdonosa azt hazudta a szerencsés nyertesnek, hogy csak 10 fontot (3500 forintot) nyert, hogy később saját maga próbálja meg beváltani a valójában 79.887 fontot, mintegy 28,7 millió forintot érő szelvényt.

 

Imran Pervais-t azzal vádolják, hogy szándékosan próbálta félrevezetni egy 28 tagú szindikátus képviselőjét, Callum Crosier-t, hogy magának tarthassa meg a nyereményt.

 

Crosier négy, az előző hét szombati lottósorsolásra érvényes szelvényt adott át a lottózósnak ellenőrzésre, melyek mindegyikén hét számmező volt kitöltve. Az elsőn 10 fontnyi nyeremény volt, melyről a gép egy rózsaszín igazolószelvényt nyomtatott; a másodikon semmi, a harmadikról viszont ismét jött egy rózsaszín cetli. Crosier megkérdezte Pervais-t, hogy esetleg megint nyert-e, amire a 26 éves eladó igennel felelt.

Pervais azt állította, hogy összesen 20 fontot nyert, így Crosier nem igényelte az összeget, hanem fizetett még 8 fontot és kért 28 számmezőt a következő húzásra.

 

Ezután hazament, majd ellenőrizte a számokat abban a táblázatban, melyet egy házi bingójátéknál szoktak használni kollégáival, a szindikátus 28 másik tagjával. Ekkor jött rá, hogy nem 10 fontot, hanem többet kellett, hogy nyerjen az egyik szelvénnyel, így visszament a boltba, hogy újra leellenőriztesse azt Pervais-zel.

Crosier tévesen azt gondolta, hogy öt számot találtak el, és így 1.000 fontot (358 ezer forintot) nyertek – pedig valójában a bónusz szám is egyezet, és így  ténylegesen 79.887 font (28,7 millió forint) ütötte volna a markukat. 

 

A gravesendi lottózó, ahol az eset történt

 

Mikor Crosier megérkezett az üzletbe, követelte, hogy vegyék elő a szelvényét, és ellenőrizzék újra. Megígérték neki, hogy előkeresik, és kérték, hogy jöjjön vissza pár óra múlva. Crosier ekkor felhívta a Camelot lottótársaságot, és elmondta, hogy mi történt, és megadta nekik a lottózó termináljának egyedi azonosítószámát.

Aztán visszament dolgozni, és online is leellenőrizte a számokat – ekkor jött rá, hogy valójában milyen hatalmas összeget nyertek. 

Két kollégájával ismét visszament a lottózóba, hogy együtt próbálják előkeríteni a nyertes szelvényt. Pervais először óriási, papírokkal teli zsákokat tett Crosierék elé, hogy abban keressék a szelvényt, majd mikor abban nem találták, a pultban kezdtek el kutakodni. Levették a pult lábazatát takaró fa elemeket, és mikor a lottózó egyik alkalmazottja egy seprűvel benyúlt, egy labdába rejtve előkerült a nyertes szelvény.

 

A Camelot lottótársaság belsőnyomozást indított, aminek nyomán Pervaist feljelentették és letartóztatták, a nyereményt pedig kifizették a szindikátusnak. 

A bíróságon Crosier elismerte, hogy a lottózós felajánlotta, hogy odaadja neki a szelvényeket és a rózsaszín igazoló cetliket, mikor május 18-án először járt a boltban. „Az én hibám, hogy túlzottan is megbíztam olyasvalakiben, akit már évek óta ismertem.” – mondta Crosier.

A vád azt állítja, hogy Pervais "szándékosan és tisztességtelenül" félrevezette Crosiert, és az egyetlen "logikus következtetés" az, hogy azért tette, hogy maga vehesse fel a 28 millió forint összegű nyereményt.

Az alperes viszont - aki tagadja a csalás tényét - azt állítja, egyszerűen csak hibázott.

 

Az eljárás még tart - a fejleményekről a későbbiekben beszámolunk.

 

Frissítés – 2013. május 09.

A bíróság a közelmúltban kimondta Pervais bűnösségét, majd a napokban meghozta az ítéletet is: 12 hónap, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ítélet kihirdetésekor David Griffiths-Jones bíró „opportunista” és „aljas” bűncselekménynek nevezte az esetet, véleménye szerint Pervais visszaélt az áldozatok, Callum Crosier és lottószindikátusa által belé vetett bizalommal.