241 millióért képviseli az államot Trócsányi ügyvédi irodája a kaszinóperekben

2016-03-30
A részben Trócsányi László igazságügyi miniszter tulajdonában lévő ügyvédi iroda képviseli a magyar államot azokban a perekben, melyeket a kaszinótörvénnyel tönkretett vállalkozók indítanak.

 

A luxemburgi Európai Unió Bírósága (CJEU) jogerős ítéletében azoknak a magyar vállalkozóknak adott igazat, akiket a kormány 2012-ben három nap alatt tönkretett a kaszinótörvénnyel. Így megnyílt a vállalkozók kártérítési alapja, akik a magyar bíróságokon több tízmilliárd forintos kártérítésre perelhetik a magyar államot a közeljövőben. – írja a 24.hu.

 

Kaszinó-ügyben jelenleg két kártérítési per van folyamatban a Fővárosi Törvényszéken. Az egyik perben a Berlington Hungary Tanácsadó és Szolgáltató Kft., a Lixus Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Projekt Szerencsejáték Szervező Kft., a Lixus Invest Szerencsejáték Szervező Kft., és Megapolis Terminal Szolgáltató Kft. a felperes. Ebben 8 milliárd forintos kártérítés a tét. A másik perben a Laurus Invest Hungary Kft. és társai a felperesek.

 

A Berlington és társai ügyében a Fővárosi Törvényszék előzetes döntéshozatali eljárásban 2014 februárjában megkereste a luxemburgi Európai Unió Bíróságát (CJEU). A CJEU 2015 júniusában jogerősen kimondta, hogy a magyar jogalkotó nem írt elő olyan átmeneti időszakot, amely alatt az új jogszabályokhoz alkalmazkodni lehet, illetve ésszerű kompenzációs rendszert sem alakított ki a vállalkozók kárpótlására.

 

Emellett a Berlington és társai beperelte a magyar államot a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróságon (ECHR) is, ám az ECHR 2015 szeptemberi jogerős ítéletében visszautalta a magyar bíróságra az ügyet azzal, hogy a panaszosok nem merítették ki az összes hazai jogorvoslati lehetőséget, márpedig az ECHR-hez csak akkor lehet fordulni, ha minden hazai jogorvoslati próbálkozás eredménytelenül zárult.

 

A 24.hu úgy tudja, hogy a folyamatban lévő perekben a következő tárgyalás április 24-én lesz, mindkét ügyet ugyanaz a bíró tárgyalja, délelőtt az egyiket, pár órára rá a következőt. A magyar államot ezekben a perekben a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli, amely 2013 szeptemberétől összesen 241 millió forintos megbízási díjat kap határozatlan időre. Az iroda egyik tulajdonosa Trócsányi László ügyvéd, aki 2014-ben lett igazságügyi miniszter.