23,5 milliót kell visszafizetnie a PokerStars-nak egy játékosának

2022-12-05
Döntés született a kölni bíróságon

 

A kölni legfelsőbb bíróság – mely a legmagasabb szintű bíróság Nordrhein-Westfalen tartományban – úgy döntött, hogy a PokerStars-nak meg kell térítenie egy játékos veszteségeit, mivel az online kaszinó még nem volt legális az államban a veszteség bekövetkeztekor.

2014 márciusa és 2020 júniusa között a felperes 58.517 eurót veszített pókeren és blackjacken a Pokerstars.eu oldalán. Ez az időszak a szerencsejátékról szóló negyedik államszerződés (GlüNeuRStV) életbe lépése előtt volt, amely lehetővé tette a nyerőgép és a póker szolgáltatás nyújtását egész Németországban, nem csak Schleswig-Holsteinben.

Az ügyvédi iroda szerint bár a játékos törvénysértőnek tekinthető, ez nem jelenti azt, hogy a panasza nem jogos. A bíróság megállapította, hogy a Pokerstars nem tette egyértelművé, hogy az online kaszinójátékok Németország nagy részén illegálisak, ami azt jelenti, hogy a felperest nem tájékoztatták teljes körűen. „A kerületi bíróság álláspontjával ellentétben a felperes által közölt információk nem irreálisak, inkább érthetőek” – mondta a bíróság. „A felperes szemszögéből nézve nem voltak olyan kényszerítő jelek, amelyek az alperes játékkínálatának törvénytelensége mellett szóltak volna.” 

A bíróság szerint mivel a Pokerstars webhelye német nyelven jelent meg, ez azt a benyomást keltette, hogy a szolgáltatás legális. „Nem volt bizonyíték arra, hogy az online szerencsejáték illegális Németországban – kivéve egy korlátozott piacot Schleswig-Holsteinben. A német nyelvű honlap és a német nyelvű ügyfélszolgálat inkább a jogszerűség benyomását keltette” – fogalmazott a bíróság.

Dr. Redell Rechtsanwaltsgesellschaft megjegyezte, hogy a Kölni Legfelsőbb Regionális Bíróság a legmagasabb szintű fellebbviteli bíróság Nordrhein-Westfalenben, és a második legmagasabb az országban. Ez azt sugallná, hogy az üggyel kapcsolatos további fellebbezéseket szövetségi szinten kell megtenni.

Az év elején a frankfurti tartományi bíróság egy meg nem nevezett szolgáltatót 26.000 euró veszteség megfizetésére kötelezett, mivel a felperes a GlüNeuRStV hatálybalépése előtt játszott szerencsejátékot a szolgáltatónál.

Ezen túlmenően a Kölni Legfelsőbb Regionális Bíróság határozata hatályon kívül helyezett egy alacsonyabb bírósági határozatot, amelyet a bonni regionális bíróság helybenhagyott. A Dr. Redell Rechtsanwaltsgesellschaft ügyvédi iroda – amely a játékost képviselte – azt nyilatkozta, hogy a bonni tartományi bíróság ilyen döntéseinek „már a múlté kell lenniük”.

Az egyik ilyen eset, amely a hatályon kívül helyezett döntés lehet, egy visszatérítési ügy volt, amelyet az Euskircheni Kerületi Bíróság 2021 májusában utasított el, és mely szintén egy máltai székhelyű, Németországban működő szolgáltatóra vonatkozott. Az elutasítást a bonni regionális bíróság ugyanazon év decemberében helybenhagyta. Akkoriban ez volt az első ilyen ítélet, amelyet egy német regionális bíróság hozott meg.

 

Címkék: kaszinó, póker,