227 millióval károsította meg az államot a szerb állami szerencsecég

2014-12-01
Amellett, hogy legalább 227 millió dinárral rövidítette meg az állami költségvetést, ezzel közvetlenül megsértve a költségvetési törvényt, az Állami Szerencsejáték több milliós megállapodásokat kötött beszállítókkal közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül, továbbá törvényellenesen szervezett szerencsejátékokat – állapította meg a szerb Állami Számvevőszék (DRI).

 

Ezek azonban nem az egyedüli szabálytalanságok, amelyeket a szerb állam tulajdonában levő szerencsejáték cég dokumentumait átfésülve felderítettek – írja a VajdaságMa délvidéki hírportál. A vállalat nem készített éves leltárt és nem hangolta össze a valós állapotot a bejegyzett adatokkal a vagyona és a több milliárd dináros tartozásai kapcsán.

 

„A 2013-as pénzügyi jelentésekben 19 objektum szerepel a jelenlegi 35 millió dináros áron, de nincs bizonyíték a tulajdonjogról vagy a használati jogról. Ezek közül a létesítmények közül kilencet, amelyek értéke 15,4 millió dinár, a belgrádi Beolot vállalattól vásároltak 2012. október 13-án, a többi, összesen 20 millió dinár értékű objektumot pedig a szintén belgrádi Srbijalot vállalattól vették át” – áll az állami ellenőrök jelentésében.

 

A számvevőszéki jelentés szerint az Állami Szerencsejáték a Beolot cégen keresztül összesen 119,46 millió dinár haszonra tett szert, a köztársasági vagyonigazgatóság jóváhagyása nélkül, a köztulajdonról szóló törvény rendelkezéseivel ellentétesen. A revizorok szabálytalanságokat mutattak ki a különféle szerencsejátékok megszervezése alkalmával is.

 

Szabálytalanságok a közbeszerzésben

 

„Közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül az Állami Szerencsejáték megállapodást kötött a belgrádi Direct lot ügynökének alkalmazásáról a sorsjegyek alvállalkozón keresztül történő eladásának céljával. A szerzőzés a 2011. március 11-ét követő 5 éves periódusra vonatkozik, s ennek alapján 227 millió dináros kiadást mutattak ki a 2011 augusztusa és 2013 februárja közötti időszakra vonatkozóan, a megkötött szerződés hatásairól, az értékesítés mértékének ezáltal történő növekedéséről és a szerződés időtartama alatti profitról azonban nem biztosítottak adatokat” – áll a DRI jelentésében.

 

„Az Állami Szerencsejáték 2009 és 2013 között Internet Casino és Internet Poker néven különleges szerencsejátékokat szervezett és folytatott le a kormány, illetve a pénzügyminisztérium szerencsejátékkal foglalkozó igazgatóságának engedélye nélkül” – mutatnak rá az ellenőrök.

 

„Ugyanígy, az illetékes igazgatóság engedélye nélkül szervezte meg a Szerencsejáték 2012 és 2013 között az Internetes fogadás (Internet klađenje) elnevezésű játékot, ezzel megszegve a szerencsejátékokról szóló törvényt. Az állami vállalat eladta a tartozásait az igazgatóbizottság ezzel ellentétes döntése mellett. A Szerencsejáték szerződést kötött a követelések átruházásáról: a Future plus tartozását átruházták a Štampa sistem vállalatra. A tartozás összege 182,7 millió dinárt volt, amit 178,1 millió dináros juttatás mellett ruháztak át.”

 

Az Állami Szerencsejáték élén 2012 októberétől Tijana Anđelić állt, majd őt követően Branimir Božovićot nevezték ki erre a tisztségre, akit idén júliusban váltották le. Augusztus 19-e óta Aleksandar Vulović a megbízott igazgatója ennek az állami vállalatnak.

 

Az ellenőrök megállapították azt is, hogy a vállalat nem reagált időben arra, hogy megfizettesse 9,36 millió dináros tartozásait. Ebből az összegből 5,5 millióval 13 ügynök tartozik, három milliót a Beolot vállalattól kellett volna behajtani egy 2013-as hitelszerződés alapján, illetve egy 798 ezer dináros tartozás is fennáll a PPG marketing i distribucija vállalatnak 2012-ben adott előleg miatt. 

 

Forrás: vajma.info

Címkék: piaci információ,