21 százalékkal kevesebb játékadó folyik be a lengyeleknél a koronavírus miatt

2020-10-12
A lengyel kormány szerencsejátékokból származó adóbevétele nagymértékben csökkent a koronavírus miatt – az állami online kaszinó monopólium az egyetlen, mely megúszta a lejtmenetet.

 

A lengyel pénzügyminisztérium által megjelentetett adatok szerint a helyi liszensszel rendelkező szerencsejáték szolgáltatók a június 30-ig tartó negyedévben összesen 450 millió zloty (121,6 millió dollár) adót fizettek be az államkincstárba. Ez majdnem 21 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, és több mint negyedével marad el a 2020 első negyedévi befizetéstől.

 

Az állami szervezésű számsorsjátékok hasították ki a legnagyobb szeletet az adó-tortából 176 millió zloty-val (ami 16,7%-os csökkenés 2020 első negyedévéhez képest). A sportfogadás a második legnagyobb adóbefizető szektor 138,6 millió zloty-val, ami közel egyharmaddal kevesebb mint az első negyedévben, nagyrészt annak köszönhetően, hogy szinte valamennyi sporteseményt törölték vagy halasztották a világjárvány miatt. Az online fogadásból származó adóbevétel 28%-kal, 124 millió zloty-ra csökkent, a földi fogadóirodák pedig 55%-kal kevesebbet fizettek be az államkincstárba (14,6 millió zloty).

 

A földi kaszinókat is keményen érintette a járvány, ez a szegmens 52%-kal kevesebb adót, számszerűen 44,6 millió zloty-t fizetett be, míg a nyerőgép-termek adója elfeleződött, 3,7 millió zloty-ra. Ezekkel szemben az állami üzemeltetésű, Playtech-meghajtású online kaszinó monopólium, a Totalizator Sportowy 39,3 millió zloty-s adóbefizetése több mint 28%-kal meghaladja az első negyedévit, és több mint duplája annak, mint amit 2019 első negyedévében fizetett.

 

A becslések szerint az egyik helyi fogadóiroda, az STS 50%-ra növelte piaci részesedését a lengyel piacon, ami közel öt százalékponttal magasabb, mint amit 2019 év végén becsültek. A jelentések szerint a nyereség a Fortuna Entertainment rovására ment, melynek részesedése hét százalékponttal 25%-ra esett, míg a Forbet egy százalékponttal, 7%-ra javított.

 

A szabályozott lengyel online szerencsejáték piac soha nem teljesítette igazán a benne rejlő potenciált, aminek nagyrészt két oka van: a sportfogadási forgalom után fizetendő magas, 12 százalékos adó, és az a tény, hogy az online nyerőgépek és asztali gépek terén nincs versenytársa a Totalizator Sportowy által üzemeltetett Total Casino oldalának.