20 millió dollárnyi lottónyereményt nyúlt le New York állam

2017-08-11
Egy jogszabály lehetővé tette, hogy az elmúlt négy évben New York állam 20 millió dollárnyi, tehát úgy 5,2 milliárd forintnyi lottónyereményt vegyen el azoktól, akik különböző szociális segélyprogramok kedvezményezettjei voltak.

 

Sokan felvonták a szemöldöküket, mikor most tavasszal a republikánusok bemutatták a képviselőházban azt a javaslatukat (melyet végül elutasítottak), mely úgy módosította volna az amerikai tb jogszabályt, hogy megtagadta volna a Medicaid előnyeit azoktól, akik elég szerencsések voltak, és jelentős összeget nyertek a lottón. (A Medicaid kifejezetten a "korlátozott forrásokkal" rendelkezőknek szóló állami egészségbiztosítás, a tagállamok saját hatáskörben dönthetik el, hogy ki számít rászorulónak. Ebben körülbelül 50 millió amerikai vesz részt, ők tényleg a legrászorulóbbak, és csak a legszükségesebb ellátásukhoz járul hozzá az állam.)

 

Több amerikai tagállamnak is van olyan jogszabálya, mely lehetővé teszi a helyi kormány számára, hogy a szerencsejáték nyereményekből levonják a nyertes által meg nem fizetett adókat vagy gyermektartást. New York állam az egyetlen olyan azonban, mely a szociális segélyek kifizetésével szemben érvényesíti ezt az elvet.

 

A New York-i jogszabályok értelmében, ha valaki 600 dollárnál nagyobb nyereményt akar felvenni, be kell mennie az állami lottótársaság központjába, ahol ellenőrzik, hogy tb-számuk szerepel-e valamilyen szociális segélyprogram nyilvántartásában. Ha igen, az állam levonhatja a nyereményből a nyertes által az elmúlt 10 évben kapott közpénz összegét, feltéve, hogy az nem haladja meg a nyeremény 50%-át.

 

2013 óta New York állam ilyen jogcímen nagyjából 20 millió dollárnyi nyereményt tartott vissza, körülbelül 30 ezer lottónyertestől. 

 

A lottójátékosok egyre inkább tudatában vannak ennek a jogszabálynak, ezért van az, hogy néhány nyertes erre szakosodott embereket kér fel nyereménye felvételére. Ezek az emberek bizonyos jutalék ellenében, saját nevükön veszik fel a nyereményeket azok helyett, akik szerepelnek a szociális segélyezettek nyilvántartásában.

 

A hatóságok is ráébredetek erre, és elkezdtek lecsapni ezekre a notórius nyereményfelvevőkre. Júniusban ítélték el az első, mások nevében nyereményt felvevő személyeket, akik összesen 777 lottónyereményt váltottak be az utóbbi években.

 

A 63 éves, bronxi Eduardo Moran-Barrera 2012 és 2016 között összesen 686 nyertes szelvényt nyújtott be a lottótársasághoz, melyekkel összesen 1,48 millió dollárt (több mint 400 millió forintot) vett fel. Az 50 éves, manhattani Neil Ferguson ugyanezen időszak alatt 91 nyertes szelvénnyel 273.139 dollárt (74 millió forintot) vett fel.