20 milliárdot ért a széttépett lottószelvény

2018-08-17
Egy nyugdíjas házaspár 58 millió angol fontot nyert az EuroMillions lottón – annak ellenére, hogy véletlenül kettétépték a szelvényüket.

 

A 67 éves Fred Higgins és 57 éves felesége, Lesley rendszeresen játszanak a keddi és a pénteki EuroMillions sorsoláson is. Higgins úr a helyi boltba vitte be az előző heti szelvényeket ellenőrzésre, mikor elment megvenni a következő heti lottóit. Megkérte az eladót, hogy futtassa át a szelvényeket a gépen, hátha nyert.

“Odaadtam a szelvényeket, és a fiatalember betette a gépbe, majd mondta, hogy nem nyert. Kettétépte a szelvényt, és kidobta a szemetesbe, ahogyan azt minden nyeretlen szelvénnyel tenni szokta. Ez alkalommal azonban a terminál csipogott, és azt jelezte, hogy vissza kell kérnem a szelvényemet, és hívjam a Camelot lottótársaságot. Az eladó azonnal kikapta a szemetesből, és odaadta nekem.”

 

Bár a szelvényt kettétépték, minden szám tisztán látszott rajta, úgyhogy Higgins úr hazavitte, hogy megejtse a telefonhívást. Míg a felesége szundikált, bejelentkezett a National Lottery weboldalára, és ismét ellenőrizte a számokat. „Az első stimmelt, aztán a második is, a következő is, a következő is – mind egyezett.” – mesélte.

Kiderült, hogy a július 10-i EuroMillions sorsolás valamennyi nyerőszámát (3, 8, 26, 33, 45 + 7, 10) eltalálták, így 57.975.367 angol fontot, tehát úgy 20 milliárd forintot nyertek.

 

“Mikor Lesley felébredt, elmondtam neki, hogy nyertünk, és hogy mi történt. Megmutattam neki a számokat, megkértem, hogy ő is ellenőrizze, és ő félrenézte, azt hitte, hogy 5,7 millió fontot nyertünk, nem pedig 57 milliót. Akkor nagyon nyugodt voltam – szerintem még csak kezdtem felfogni – úgyhogy felhívtam a Camelot-ot, és elmondtam, hogy mi történt.”

 

Mivel a szelvény szakadt volt, kicsit bonyolultabb volt a nyeremény felvétele a szokásosnál. Egy biztonsági csoport elbeszélgetett a házaspárral, és elment az üzletbe, hogy ellenőrizze a történetet, és megnézze a biztonsági kamera felvételét. 

Míg folyt a nyomozás, Higgins-ék az otthonukban őrizték a szelvényt.  „Egy borítékban volt egy szekrényben, a lépcső fölött. És piros betűkkel ráírtam, hogy ’Vége a pénz miatti aggódásnak!’” - mesélte Higgins asszony. „Egy héten át ott volt, és csak a lányuknak szóltunk róla.”

 

 

Mikor aztán végül a pénz rendben megérkezett a számlájukra, a pár – akik 35 éve házasok –megejtette első vásárlását – vettek egy vadiúj Audi kabriót. “A nyeremény előtt is igazán kényelmes életünk volt, de arról álmodoztunk, hogy külföldön éljünk. Imádjuk Gozót, ott él az unokahúgom, úgyhogy mindig is arra gondoltunk, hogy valahova oda kellene mennünk.” – mesélte Higgins úr, aki korábban az Audinál volt adminisztrátor.  “De azt kell mondanom, hogy miután nyertünk, elkezdtem Franciaországgal is szemezni, Lesley pedig úgy tűnik, Barbados-on nézeget ingatlanokat. Szerintem izgalmas lesz új helyeket felfedezni, mielőtt elhatározzuk, hogy megveszünk valamit.”

Megszállott whisky gyűjtőként, Higgins úr most valószínű beszerez még pár értékes üveggel. „Augusztus 20-án lesz a házassági évfordulónk, egy pár nappal később pedig a születésnapom, úgyhogy azt hiszem először ünnepelni fogunk, mielőtt eldöntjük, hogy mi legyen a következő lépés.” – vallotta be.  

 

A szelvényt elszakító eladó, Sean Grant is elmesélte a BBC-nek a történteket. Azt mondta, hogy szokásból dobta ki az 58 millió fontos szelvényt. „Mr Higgins bejött két szelvénnyel, hogy ellenőrizzem. Az első nem nyert, úgyhogy kidobtam. A második nyert, de nem gondoltam, hogy ilyen sokat. Egyszerűen eltéptem és kidobtam, mert az emberek 99 százaléka nem akarja visszakapni a szelvényét.”

 

“Visszafordultam a géphez, és akkor láttam, hogy nagyobb összegről van szó, mint amit helyben ki lehet fizetni, úgyhogy kivettem a szemetesből, és visszaadtam Higgins úrnak. Elnézést kértem, és mondtam, hogy fel kell hívnia a Camelot lottótársaságot, és hogy szép összeget nyert, de nem gondoltam, hogy ilyen sokat. Fantasztikus volt, mikor hallottam, hogy 58 millió fontról van szó, és hogy helyiek. Még soha nem fizettem ki 50 vagy 100 fontot sem, nem hogy 58 milliót.” 

 

Az EuroMillions lottó kínálja most a világ legnagyobb jackpotját

Higgins-ék szerencsét hozó lottójátéka, az EuroMillions (nem tévesztendő össze a magyar lottózókban is kapható kisebbik európai lottóval, az EuroJackpottal!) kínálja egyébként jelenleg a világ legnagyobb jackpotját, a péntek esti sorsoláson már 99 millió euró, azaz 32 milliárd forint a főnyeremény összege, mely után ráadásul a szelvényvásárlás helyén nem kell adózni.

A legnagyobb és legnépszerűbb összeurópai lottójáték 5+2 rendszerű, tehát először 5 főszámot kell kiválasztani 1 és 50 között, majd még 2 Lucky Star-nak nevezett pluszszámot 1 és 12 között. A jackpothoz mind az 5+2 számot el kell találni, de ha az 50 számból kettőt eltalálunk, már nyertünk. A nyertes számokat kedd és péntek esténként sorsolják magyar idő szerint este 21:30-kor.

Mivel a magyar lottótársaság nem tagja az EuroMillions szervezői körének, ezért a magyar lottózókban nem lehet szelvényt vásárolni. Hozzánk legközelebb Ausztriában lehet földi lottózóban szelvényt kapni, de az online lottózóknak hála ma már szerencsére nem kell átruccannunk a határon, ha játszani akarunk. A legnagyobb ilyen, a theLotter ráadásul augusztus 20-a tiszteletére ezen a héten 20% kedvezménnyel kínál minden lottószelvényt ezen a linken keresztül.

 

És mi a helyzet nálunk, Magyarországon egy sérült szelvény esetén? 

A részvételi szabályzat kimondja, hogy a lottójáték szervezője csakis abban az esetben köteles kifizetni a nyereményt, ha egyértelműen igazolni tudjuk az arra való jogosultságunkat. Magyarul: össze tudjuk úgy ragasztani a vásárláskor kapott eredeti  szelvény – hivatalos nevén átvételi igazolás – cafatjait úgy, hogy abból egyértelműen kivehető annak 01-gyel kezdődő azonosító száma. Minden attól függ tehát, mennyire azonosítható be az átvételi elismervény. A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint ilyenkor szükség esetén még igazságügyi okmányszakértő is megvizsgálja a szelvényt. A részvételi szabályzat úgy szól, hogy az olyan átvételi igazolást, amely annyira sérült, hogy valódisága, illetve ismertetőjegyei kétséget kizáróan nem állapíthatók meg, megsemmisültnek kell tekinteni, így arra nyeremény-kifizetés nem teljesíthető. Fontos tudni, hogy a szelvény megőrzése és gondos kezelése a játékosok felelőssége….