20 kollégáé a 12 milliárdos lottófőnyeremény

2015-07-27
Claudine Forget már a legrosszabbtól tartott, mikor kollégája hétvégén azzal kezdte online chat-üzenetét, hogy „Hívj fel – sürgős!”

 

„Azzal kezdte a beszélgetést, hogy üljek le.” – emlékszik Forget. „Mondtam neki, hogy ne folytassa. Azt hittem, valami szörnyűség történt a családjában. De aztán közölte, hogy 55 millió dollárt nyertünk.”

 

A montreáli Rona cég éjszakai műszakjában dolgozó 20 kolléga a Lotto Max elnevezésű játékra töltött ki rendszeresen szelvényeket a meggazdagodás reményében. Ez most bejött nekik, megnyerték az eddigi legnagyobb quebecki lottónyereményt, így fejenként 2,75 millió dollárt kapnak, adómentesen.

 

 

Nem mindegyik munkatárs volt azonban szerencsés, néhányan most bizonyára a fejüket verik a falba. A lottócsoport belső szabályzata szerint ugyanis minden héten az a 20 kolléga vesz részt a játékban, aki először írja fel nevét a listára – tehát nem mindig ugyanannak a 20 embernek van esélye lottómilliomossá válni.

 

Dominic Lord egy benzinkúton tudta meg, hogy nyertek. Átadta a szelvényt a pultosnak, mit sem tudva arról, hogy az több százmilliót ér. „A pultos visszaadta, és fura arcot vágva azt mondta ’Sosem láttam még ilyet, sosem láttam még ilyet.’” – mesélte Lord, aki miután megtudta, hogy minden számuk stimmel, hangosan felüvöltött, hogy ’Igen!, amire persze mindenki egyből odafigyelt.

 

A 20 kolléga némelyike most nyugdíjba vonul, néhányan azonban úgy döntöttek, hogy tovább dolgoznak – ám ezentúl sokkal boldogabban.

 

 

Valószínű, hogy mindegyikük tud majd mit kezdeni a pénzzel, azonban, ahogy az lenni szokott a lottónyertesekkel, hamar igen népszerűvé válnak ismerőseik körében – nyilatkozta a quebeci lottótársaság szóvivője, Jean-Pierre Roy. „Elmondtuk nekik, hogy ne becsüljék alá azt, ami történni fog velük. Maradjanak higgadtak. Nem kell mindenkinek igent mondani. Jelentkezni fognak náluk a régi barátok, és olyan emberek, akikkel eddig sosem találkoztak, de hirtelen mindenféle biztosításokat és befektetéseket ajánlanak majd nekik.” Hozzátette, hogy a quebeci lottónyertesek manapság sokkal visszafogottabbak, mint a nyolcvanas években, mikor, elmondása szerint sokkal elővigyázatlanabbak voltak az emberek. „A 80-as években yachtokat vásároltak, vagy világkörüli útra indultak. Most általában félreteszik a pénzt a gyerekek oktatására, vagy kifizetik a hitelüket.”