20 kolléga nyerte a 123 milliárdos Powerball jackpotot

2016-12-09
Egy tennessee-i autóalkatrészeket gyártó üzem 20 dolgozója jelentkezett pár napja a Powerball lottó legutóbbi, $420,9 milliós jackpotjáért.

 

Mikor az 54 éves Steve Huffman autóján felvillant a tankolás szükségességét jelző lámpa, eddig általában a frász tört rá, mert állandóan pénzügyi nehézségei voltak. „Mostantól már nem kell aggódnom emiatt.” – ismerte be elcsukló hangon a riportereknek a tennessee-i lottótársaság központjában rendezett sajtótájékoztatón, miután megtudta, hogy az ő lottócsoportjuk nyerte meg a Powerball legutóbbi, több százmillió dolláros jackpotját.

Huffman annak a 20 kollégának az egyike, akik egy portlandi üzemben vettek közösen szelvényt a Powerball lottóra. A Tennessee és Kentucky állam 13 különböző városában élő nyertesek a North American Stamping Group elnevezésű vállalatnál dolgoznak, ahol autóalkatrészeket gyártanak.

 

 

A lottótársaság képviselői elmondták, hogy a nyertes szelvényt egy alig 5000 lakossal rendelkező kisváros dohányüzletében vették, Nashville közelében. „Nagyon örülök … ez tényleg segíteni fog a városon.” – nyilatkozta az üzlet tulajdonosa, aki 25 ezer dolláros bónuszt kapott a lottótársaságtól a nyertes szelvény értékesítéséért. 

A lottótársaság elnök-vezérigazgatója, Rebecca Hargrove elmondta, hogy a jackpot készpénzes értéke 254 millió dollár, tehát adózás előtt a húsz nyertes fejenként 12,7 millió dollárt fog kapni.

A nyerőszámok a 17-19-21-37-44; a Powerball a 16; a Power Play a 2 volt.

Ez volt a kétszázadik olyan szelvény a Tennessee Lottery történetében, mellyel 1 millió dollár feletti összeget nyertek, és egyben a valaha volt második legnagyobb nyeremény. A legnagyobb egy 528,8 millió dolláros jackpot volt, melyet egy munfordi család nyert meg januárban, amikor övék volt a történelmi 1,6 milliárd dolláros rekordjackpot három nyertes szelvényének egyike.

Jó év volt az idei a lottójátékosok számára, hiszen a Powerball valaha volt 10 legnagyobb főnyereménye közül hármat, és az egyik legnagyobb Mega Millions jackpotot is idén vitték el. 

 

“Az ember igazából sosem gondolja komolyan, hogy megnyeri a lottót, csak szórakozásból játszik.” mondta Amy O’Neal, a magukat csak „A Tennesse-i Húszak”-nak nevező nyertes csapat egyik tagja, akik már közel tíz éve játszanak együtt.

Elmondása szerint a lottócsoport 120 dollárért vesz szelvényeket szerdánként és szombatonként, mellyel az állami oktatást is támogatják. A Lafayette-ben élő O’Neal vette meg a nyertes szelvényt a csoport számára, de szombat este nem ellenőrizte, hogy nyertek-e.

Másnap reggel a fia hallotta, hogy a nyertes szelvényt Lafayette-ben vették - a fiú és apja azonnal ébresztgetni kezdték a nőt. „Felráztak… bementem a szobába, felkaptam a szelvényeket. A harmadik volt az.” – mesélte O’Neil. „Elkezdtem sikítozni. Újra meg kellett néznem, azt hittem, álmodom.”

Mikor hajnal öt tájban elkezdte értesíteni a kollégáit, először senki sem akarta elhinni. „Ilyeneket mondtak, hogy ’Jajj, Amy hagyjál már, ma nem dolgozunk’. Aztán mindenki sikítozott. Csak örömködtünk.”

 

A nyertesek még elmondták a sajtótájékoztatón, hogy már tájékoztatták a North American Stamping Group elnökét, hogy egyikük sem szándékozik azon nyomban felmondani. Többségük úgy nyilatkozott, hogy egyelőre továbbra is dolgozni fognak, és segítenek megtalálni az utódjukat. „Szeretjük ezt a vállalatot.”- mondta O’Neal. „Nem tervezem, hogy felmondok… de lehet, hogy még meggondolom magam.” 

 

A Powerball lottóról

 

A Powerball az USA, de talán az egész világ legnépszerűbb lottójátéka, ami nem véletlen: rendre ez a játék kínálja a legnagyobb jackpotokat. A hetente kétszer – szerdán és szombaton - sorsolt Powerball hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 69, a Power Ball-nak nevezett pluszszámot pedig 26 szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot helyesen megtippelni).

 

Hogyan lehet játszani?

 

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét. Ma már több olyan online lottózó is létezik (SzuperlottotheLotterLottosend), ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát.), de arra is van lehetőség, hogy a kihúzott számokra szelvény nélkül fogadjunk. 

 

Powerball szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

Powerball számokra fogadás a Lottoland oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Szuperlotto oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Lottosend oldalán