2019 júliusában indul az online szerencsejáték Szlovákiában

2018-12-12
A Szlovák Köztársaság parlamentje elfogadta a Pénzügyminisztérium által előkészített új szerencsejáték törvényt, amely megnyitja a szlovák piacot a külföldi szereplők előtt, beleértve a szlovákiai székhellyel nem rendelkező szolgáltatókat is.

 

Az online liszenszért 3 millió eurót kell fizetniük a fogadási- és kaszinó szolgáltatóknak, de ha valamelyik szolgáltató mindkét liszenszet megigényli, 1 millió eurós kedvezményt kap.

 

Az új jogszabály 2019. március 1-én lép életbe, kivéve néhány rendelkezést, mely csak 2019. június 1-től lesz hatályos. 

 

Létrejött egy új szabályozó testület, a Szerencsejáték Szabályozó Hivatal, mely a korábban illetékes Pénzügyminisztériumtól veszi át a feladatokat. Az új szervezetet abból a 0,7 százalékos adóból tartják majd fenn, melyet a lottójátékokat szolgáltatók a forgalom után, az egyéb játékokat szolgáltatók pedig a tiszta játékbevétel után fizetnek.

 

A külföldi szolgáltatóknak képviselővel kell rendelkezniük Szlovákiában, melyet be kell jelenteniük a Hivatalnál. Ezek a képviselők fogják tartani a kapcsolatot a Hivatal és a szolgáltató között.

 

Míg jelenleg csak az állami monopólium, a TIPOS rendelkezik az online liszensszel, az új felállásban az állami monopólium csak a numerikus lottókra, a speciális bingóra és a fogadási lottókra vonatkozik majd.

 

Az online szolgáltatók a tiszta játékbevétel 22 százalékát kötelesek majd befizetni adó formájában a szlovák államkincstár számára. A földi fogadás esetén az adó a forgalom 6 százaléka, a kaszinók esetén pedig a tiszta játékbevétel 30 százaléka. A játéktermekben lévő nyerőgépek után fix összegű adót kell fizetni.

 

Az online liszenszek 10 évig lesznek érvényesek, a kombinált földi és online liszenszek azonban csak maximum öt évre szólnak, melyek később újabb öt évre meghosszabbíthatóak. Az online kaszinók liszenszeit 2019 júliusától adják ki, a jelentkezéseket 2019. március 1-től lehet leadni. Az online sportfogadási liszenszekért 2019. július 1-től lehet jelentkezni, az engedélyeket pedig 2020. július 1-től lesznek érvényesek.

 

Azok a szolgáltatók, akiket blokkolási határozatot kaptak a régi szerencsejáték jogszabály alapján, az új rendszerben is blokkolva maradnak.

 
Címkék: jogi háttér,