2014 - a megtorpanás éve Makaóban

2015-01-03
A hivatalosan Kínához tartozó Makaó, a világ legnagyobb szerencsejáték központja 2,6%-os bevételcsökkenést könyvelhet el a 2014-es évre. Ilyenre még nem volt példa a makaói kaszinópiac 2001-es megnyitása, és az azóta tartó folyamatos emelkedés óta.

 

A sötét felhők júniusban kezdtek el gyülekezni Makaó felett, amikor az addig töretlenül szárnyaló kaszinóbiznisz bevétele havi szinten csökkenést mutatott. Ez a tény még az elemzőket is meglepte, véletlennek tartották, a foci-vb okozta gyermekbetegségnek, de nem annak bizonyult. Egymás után 7 hónapon keresztül megismétlődött a jelenség, egyre hangsúlyosabban, a most zárult december hónapban már 30,4%-os csökkenést mutattak az előző év hasonló időszakához képest a makaói Szerencsejáték Felügyelet és Koordinációs Iroda által pénteken kiadott adatok.

 

A korábban portugál gyarmat, de ma már kínai fennhatóság alá tartozó terület az egyetlen Kínában, ahol megengedett a szerencsejáték, ebből kifolyólag igen forgalmas hely. A kínai elnök, Xi Jimping azonban nem nézte ezt jó szemmel, és számos intézkedést vezetett be, melyekkel hivatalosan a korrupcióra és a túlzott luxusra igyekezett lecsapni. Először olyan intézkedéseket hozott, miszerint a szárazföldi Kínából Makaóra érkező látogatók csak maximum 20 ezer jüant, azaz nagyságrendileg 710 ezer forintot vihetnek magukkal, és a bankjegykiadó automatákból is csak naponta maximum 10 ezer jüant vehetnek fel egy kártyával. A kaszinóknak nem tettek jót a dohányzás ellenes intézkedések sem, és nem sok jót ígér a kínai kormány legújabb intézkedéscsomagja sem, miszerint a kaszinóknak minden, frissen regisztrált vendégnél meg kell vizsgálni, hogy büntetlen előéletűek-e, ellenkező esetben vissza kell utasítani a belépést. A kártya tranzakciókat is mindig átvizsgálják, fekete pénzekre vadászva, és a high-rollereket más vidékre kényszerítve ezzel. Mindent összevetve, a Makaót nemrég meglátogató elnök kifejtette, hogy a városnak több lábon kellene állnia; fejlesztenie a szabadidős szolgáltatásokat és a szállodai kínálatot.

 

Nagy aggodalomra egyelőre nincs ok. A 2014-es 2,6%-os bevétel csökkenéssel még mindig a Los Angeles-i bevételek majdnem hétszeresét produkálták, 44,1 milliárd dollárt, a terület GDP-je szerint pedig a világ negyedik leggazdagabb térségéről beszélünk. A tulajdonosok bíznak abban, hogy a szép napok visszatérnek, és akkor a Hong Kong-i tőzsdén 2014-ben produkált 32-51%-os értékcsökkenést is elfelejthetik. Mondjuk a kínai új évben…

 

Címkék: kaszinó,