2012: új korszak kezdete az online szerencsejáték szektor számára

2012 lesz az első olyan év, hogy a helyileg szabályozott piacokon generálódott bevételek teszik ki a teljes európai e-szerencsejáték bevétel nagy részét.


A Global Betting and Gaming Consultants (GBGC) által végzett vizsgálat kimutatta, hogy 2011-ben a bevételek 51,3%-a helyileg szabályozott piacokról származott. Ez a szám 2012-ben várhatóan 60,1%-ra fog ugrani, mivel számos kulcsfontosságú piac új e-szerencsejáték liszensz-rendszert fog bevezetni.


„Az európai internetes szerencsejáték „aranykorának” alappillérei omladoznak, és 2012 meghatározó év lesz ebben a folyamatban. Az alacsony szerencsejáték adók helyébe magasak lépnek; az egyszerű liszenszeket az összetett liszenszek iránti igény váltja fel. Ennek eredményeképpen a magas kifizetési arányok, amik olyan vonzóvá tették a felhasználók számára az e-szerencsejátékot, csökkenni fognak.” magyarázata Lorien Pilling, a Global Betting and Gaming Consultants igazgatója.


Spanyolországban 2012 közepére tervezik az új liszenszek kiadását; Dániában pedig már el is kezdődött az új liszenszek kibocsátása - a bruttó bevétel 20%-os megadóztatásával. Németországban a tartományok korlátozott e-szerencsejáték liszensz rendszert terveznek, Görögország pedig a bruttó profit utáni 30%-os adó kivetésével és a nyeremények megadóztatásával tervezi a helyi szerencsejáték liszenszek kibocsátását.


A nagy szolgáltatók, mint a PokerStars, Bwin.Party Digital Entertainment, Unibet és 888 Holdings elfogadták az új szabályozási helyzetet, bár a magasabb adók és megnövekedett költségek az egykor jövedelmező piacokat kevésbé jövedelmezővé tették. A helyi liszenszeknek előnye is van a szolgáltatók számára, hiszen könnyebbé teszik a reklámtevékenységet és a kifizetéseket. Azonban az új liszensz modellek sikeressége a kormányokon áll, többek közt azon, hogy képesek lesznek-e megakadályozni, hogy a helyi liszensszel nem rendelkező szolgáltatók továbbra is elérjék a játékosokat.

Számos újonnan szabályozott piacon például korlátozzák az internetes kaszinó játékokat. A GBGC kutatása azt jósolja, hogy az európai online kaszinó bevételek 39,8%-a fog helyi liszenszekből származni 2012-ben. 

„A kaszinó játékok és nyerőgépek népszerűek a játékosok körében. Ha a kormányok továbbra is korlátozzák ezeknek a játékoknak az elérhetőségét, a játékosok meg fogják találni azokat a portálokat, ahol kiszolgálják őket.” állítja Pilling.


Európai e-szerencsejáték: bevételek a helyi liszensszel rendelkező piacokról (%) 2008-2013


Forrás: GBGC