1 millió eurót köteles visszafizetni a Bet-At-Home egy játékosnak

2012-10-11
Az osztrák Legfelsőbb Bíróság ítélete értelmében a máltai liszensszel rendelkező Bet-At-Home 950.000 eurót köteles visszafizetni egy szerencsejáték függő játékosnak, mert a vállalatnak nem volt engedélye arra, hogy Ausztriában szolgáltasson.

 

A felső-ausztriai játékos által a Bet-At-Home ellen indított 1 millió eurós keresetet első körben elutasította a bíróság, azonban a Legfelsőbb Területi Bíróság a héten a javára döntött. Amint a bíró rámutatott, a döntés az ország szerencsejáték monopóliumát támogatóknak kedvez.

„A rulettjátékokkal kapcsolatban a monopólium jelenleg ellentmondó. A vádlottnak és leányvállalatainak az osztrák szerencsejáték törvény értelmében koncessziót kellett volna igényelnie ahhoz, hogy internet-alapú rulett játékot szolgáltathasson az országban. Mivel a játékot a megfelelő osztrák koncesszió nélkül szolgáltatták, az alperes és felperes közti szerződés elfogadhatatlan volt, tehát jogilag nem  kötelező erejű. A felperes ezért teljes pénzvisszatérítésre jogosult.”

 

Az ügy háttere, hogy a Bet-At-Home alapítói, Jochen Dickinger és Franz Ömer tavaly fontos jogi csatát vesztettek Európa Legfelsőbb Bíróságán, mely megerősítette, hogy az európai szerencsejáték liszenszek nem érvényesek automatikusan Ausztria területén. 

A Bet-At-Home közölte, hogy fellebbez az Ausztriai Legfelsőbb Bíróságon. Az ítéletet addig felfüggesztették. 

A felperes ügyvédje, Christian Howarth kedden „átütőnek” nevezte az ítéletet a szerencsejáték monopóliumot támogatók számára. „Egy osztrák szerencsejátékosnak most először sikerült veszteségeiért pert indítani egy online platformmal szemben. Az osztrák törvényt alkalmazták, ami fontos és pozitív a játékosvédelem szempontjából.”

 

A férfi azután perelte be a Bet-At-Home-ot, miután kiderült, hogy 1.064.458 eurót lopott vállalatától, amit aztán szerencsejátékra költött, és 950.000 eurót veszített ruletten. Állítólag azelőtt, hogy 2010. áprilisa és júniusa között eljátszotta a vállalata pénzét a Bet-At-Home-nál, már több osztrák liszensszel rendelkező online kaszinóból kijelentkezett.

„Kollégám nagyon intelligens, és mindent olyan tökéletesen rendezett, hogy csak későn vettem észre, hogy eltűnt a pénz.” mondta a vállalat főnöke, mikor rákérdeztek, hogy miért nem tűnt fel ilyen sok ideig, hogy a férfi a vállalat pénzén szerencsejátékozik a Bet-At-Home weboldalán.