1 millió dolláros lottónyeremény email-ben?

2014-08-28
Ha olyan email-t kap, melyben valamilyen nagy összeget ajánlanak fel egy olyan házaspár nevében, aki több millió dollárt nyert a lottón, jobban jár, ha azonnal kitörli.

 

Egy kanadai hölgy, Helen Sands is szerencsére egyből gyanakodni kezdett, mikor a számára ismeretlen feladótól, bizonyos „Bill William-tól és Andrean Groner-től” kapott emailben az állt, hogy „hat szerencsés nyertes” őt választotta ki, hogy részesüljön a nyereményből. 

 

„Csak annyit kell tennie, hogy visszaküldi nekünk személyes adatait, hogy közvetlenül át tudjuk Önnek utalni az összeget.” – állt a levélben. Nem sokkal később egy második email-t is kapott, melyben a jogosítványa és az útlevele számát kérték tőle. „Ez egy életreszóló lehetőség, és 100%-osan törvényes.” – biztosította a feladó.

 

Hogy még hihetőbb legyen a dolog, a levélben négy fotó is volt a valódi Bill és Andrea Groner-ről, akik tényleg lottónyertesek, és júliusban egy sajtótájékoztató keretében vették át az 50 millió dollárról szóló csekkjüket.

“Szeretném újra biztosítani arról, hogy ez teljesen törvényes, hiszen mi soha, semmilyen átverésben nem vettünk részt, és nem is fogunk.” állt a második emailben.

 

A különböző országok lottótársaságai szerint az ilyen jellegű átverések sajnos nem ritkák. A csalók a nyilvánosság elé állt valódi nyertesek nevét és fotóit felhasználva próbálják meg hihetővé tenni a történetüket.  Kanadában létezik egy olyan szervezet is, mely az ilyen jellegű csalások megakadályozásán dolgozik. Szakemberük, Kevin Van Egdom szerint az alábbiak adhatnak okot a gyanúra:

 

1.Túl szépnek hangzik a történet ahhoz, hogy igaz legyen

2.Fizetni kell ahhoz, hogy részt vehessen a játékban, vagy a pénzhez jusson

3.Olyan pénzügyi adatokat kell megadnia, melyek egyébként titkosak lennének

4.Azt állítják, hogy ez a lehetőség csak korlátozott ideig él, és ha nem siet, lemarad róla

5.Az egyébként teljesen idegen ember, hirtelen a legjobb barátja akar lenni

6.Arra kérik, hogy küldjön pénzt