1 milliárd dollár piszkos pénzt kaszinózott el egy vietnámi high roller

2014-12-18
A 36 éves kaszinócápa, Peter Tan Hoang már azelőtt is intenzív spekulációk tárgya volt, hogy idén szeptemberben meggyilkolták Sydney-ben.

 

A vietnámi menekült híres volt arról, hogy óriási összegeket játszott el a különböző ausztrál kaszinókban, különösen a melbourne-i Crown Casino-ban, és már vizsgálat is folyt ellene, mivel a letartóztatásakor nála lévő mintegy 1,5 millió dollárnyi készpénz a gyanú szerint különböző bűnügyeken keresztül került a birtokába. A legújabb bírósági anyagok szerint egy évtized alatt 1 milliárd dollárt játszott el a Crown-ban.

 

2000 és 2012 között Hoang Ausztrália egyik legnagyobb szerencsejátékosa és egyben legnagyobb pénzmosója is volt: a rendőrség állítása szerint jelentős globális bűnözői csoportokkal állt kapcsolatban. 

 

A New South Wales-i rendőrség parancsnoka, Mick Willing elmondta, hogy Hoang több vietnámi-ausztrál szindikátuson keresztül is részt vett a kábítószer-kereskedelemben. Ugyan a hatóságok még nem tisztázták pontosan Hoang meggyilkolásának részleteit, Willing szerint valószínűleg ezek a kapcsolatok szerepet játszottak a halálában. „Egyértelműnek tartjuk, hogy kábítószer-kereskedelemben vett részt, és a kaszinókon keresztül mosta tisztára a pénzt.” – közölte Willing. „Ennek köze lehet a halálához.”

 

Hoang 1997-ban érkezett Ausztráliába, tanulóvízummal. Nevét számtalanszor megváltoztatta, egyszer még azelőtt, hogy 2001-ben ausztrál állampolgár lett, és azóta még kétszer. Mire megszerezte az állampolgárságot, már jól ismert figura volt az ausztrál kaszinókban. A Star in Sydney akkorra már ki is tiltotta, és a bűnüldöző szervek elmondása szerint az idők során profi pénzmosó vált belőle. Ő mosta tisztára a kaszinókban a szindikátusok kábítószer értékesítésből és más bűnügyekből származó piszkos pénzeit. 

 

Az ausztrál tisztviselők szerint Hoang egy hongkongi székhelyű, Ong Ngoai azaz „Nagyapa” néven ismert bűnszervezetnek is tagja volt. Ez a csoport egy globális kábítószer-kereskedelmi hálózatot működtet, és rendszeresen együttműködik kisebb ausztrál szindikátusokkal. Hoang állítólag egészen 2012 októberéig együttműködött ezekkel a csoportokkal. Ekkor tartóztatták le a Crown kaszinóban, mikor éppen 1,5 millió dollárnyi készpénzt próbált eljátszani, mely a rendőrség szerint piszkos üzletekből származott. Mivel körülbelül 75 millió dollár értékű zsetont vásárolt az évek során, valószínűleg több százmilliót, sőt akár 1 milliárd dollárt is megforgatott ilyen módon. A bírósági feljegyzések szerint Hoang óriási tétekkel játszott: 2012 szeptemberében például átlagosan 106 ezer dolláros tétekkel baccaratozott leosztásonként.

 

Az ausztrál hatóságok remélik, hogy elkobozhatják azt a készpénzt, melyet Hoang a letartóztatásakor birtokolt, azonban a hagyatékát kezelő irodának joga van kifogást emelni ez ellen…

 
Címkék: kaszinó,