1,7 milliárd forintnyi bírságot szabott ki a NAV a blokkolt oldalakra

2017-01-26
A (leginkább kényszerűségből) liszensz nélkül üzemelő szerencsejáték oldalak pedig 160 pert indítottak ezért az adóhatóság ellen.

 

A Magyar Idők megtudta: az utóbbi két és fél évben majdnem ezer határozatot hozott a hatóság a külföldi hátterű honlapok lekapcsolásáért, miközben kiszabott 1,7 milliárd forintnyi bírságot. Az érintett szerencsejáték-oldalak képviselői azonban sokszor nem hagyták annyiban a dolgot, a hazai bíróságok előtt már 160 per kezdődött meg. A bíróság néhány esetben már ki is hirdette döntését: az ítéletek egy része a hivatal pernyertességét mondta ki, más esetekben pedig – eljárásjogi kérdések miatt – új procedúra lefolytatására kötelezték a hatóságot.

 

Két és fél éve, 2014 közepe óta folytat küzdelmet – jogszabályi felhatalmazás alapján – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerencsejáték-felügyeleti részlege az idehaza engedély nélkül működő internetes sportfogadási és szerencsejáték-oldalakkal. Mint azt a Magyar Idők megtudta, ez idő alatt majdnem ezer tiltó határozatot adott ki a NAV. 

 

Mint ismeretes, a hatályos jogi előírások szerint online sportfogadást csak a magyar állam tulajdonában álló Szerencsejáték Zrt. és a szintén állami Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. szervezhet, on­line kaszinójátékot pedig a honi kaszinók üzemeltethetnek. 

 

Két évvel ezelőtt, 2014-ben hetvenmillió forint büntetés befizetését várta a hatóság, majd 2015-ben további 670 milliós szankcióról született meg a hivatali döntés az engedély nélküli játékoldalak ügyeiben. 2016-ban pedig már az egymilliárdot is túllépte az on­line fogadóoldalakra kiszabott bírságok együttes összege.