1,5 milliárd dolláros lottónyeremény vár gazdára szerdán!

2016-01-11
Aki megkaparintja a Powerball lottó világrekord méretű, 438 milliárd forintot érő jackpotját, egy csapásra gazdagabb lesz, mint Csányi Sándor, a jelenlegi leggazdagabb magyar!

 

Miután november eleje óta senki sem találta el az összes számot, szerdára már várhatóan 1,5 milliárd(!) dollárra, azaz több mint 438 milliárd forintra nő a Powerball lottó jackpotja, mely így a lottók történelmének legnagyobb főnyereménye lesz. Az óriási érdeklődés miatt a jackpot nagysága folyamatosan nő: az előző, szombati sorsolás után még "csak" 1,3 milliárdra saccolták a szerdai értékét, ez hétfő estére 1,4 milliárdra, kedd estére pedig 1,5-re nőtt. 

Az eddigi rekordot egy másik összamerikai lottójáték, a MegaMillions tartotta, melyen 2012 márciusában nyertek meg egy 656 millió dolláros jackpotot. A Powerballon ezidáig az az 590,5 millió dolláros főnyeremény volt a legnagyobb, melyet egy 84 éves floridai asszony zsebelt be 2013 májusában.

A brutális jackpot elképesztő méretű szelvényvásárlási rohamot váltott ki világszerte. Amerikában az emberek órákat állnak sorban a lottózók előtt, hogy aztán reménykedve szoríthassák magukhoz a hőn áhított gazdagságot ígérő szelvényt. Nem meglepő tehát, hogy a lottózók soha nem látott mértékű forgalomról számolnak be az USA minden tagállamában: Kaliforniában például óránként 2,8 millió dollár értékben árulnak ki szelvényeket (normál esetben a napi forgalom szokott úgy 1 millió dollár lenni.)

 

Mekkora összeg ez a 438 milliárd forint?

 

Ezzel a szinte elképzelhetetlenül hatalmas summával a szerencsés nyertes egy csapásra Magyarország leggazdagabb emberévé válna, hiszen a Forbes leggazdagabb magyarokat soroló listájának éllovasa, Csányi Sándor „csupán” 287,9 milliárddal büszkélkedhet! Sőt, ami azt illeti, vagyonosabb lenne, mint Gattyán György (165,4 milliárd), Simicska Lajos (112 milliárd) és Wáberer György (81,3 milliárd) együttvéve! Az újdonsült milliárdosnak a vagyon befektetésén sem kellene túlságosan agyalnia, hiszen már egy átlagosnak mondható, 2,5 százalékos kamattal számolva is naponta 30 millió forinttal gyarapodna az összeg

 

És, hogy mi mindent lehetne megvenni belőle?

- A nyertes bőven megengedheti magának a világ legdrágább birtokát, a Chateau Louis XIV-öt. A "haute-couture" villa Párizs mellett található, és ugyan nemrégiben 301 millió dollárért megvette egy közel-keleti milliárdos, biztos van az az összeg, amiért megválna tőle..

- Ha valaki természetközelibb lakóhelyre vágyik: megvehet úgy 56 karibi, vagy csendes-óceáni szigetet is, melyek a Private Islands Online szerint darabonként már 25 millió dollárért megvásárolhatóak.

- És hogy legyen mivel "csónakázni" a szigetek között, vásárolhat pár félig hajó-félig tengeralattjáró luxusjárgányt, darabját csupán 3 millióért.

- Ha inkább repkedne a szerencsés nyertes: beszerezhet pár 43 millió dollár értékű Gulfstream G550 magánrepülőt is.  De ha esetleg még egy ennél is gyorsabb járgányra vágyik, vehet végülis egy 120 millió dolláros szuperszonikus jet-et is.

- És hogy az autókról se feledkezzünk meg: az összegbe belefér párszár, 949 lóerős 2015-ös Ferrari LaFerrari is...

 

Hogyan kell játszani?

 

A Powerball hasonlít a magyar ötös lottóhoz, annyi különbséggel, hogy itt a főszámok mellett egy plusz számot is meg kell jelölniük a játékosoknak. Az öt főszámot 69, a Power Ball-nak nevezett pluszszámot pedig 26 szám közül kell kiválasztani. A telitalálathoz, tehát a jackpothoz mind az 5+1 számot el kell találni, de ezen kívül még nyolc alacsonyabb nyerőosztály is van (a legkisebb nyereményhez elég csak az 1 plusz számot helyesen megtippelni). 

 

A játékban természetesen nem csak amerikai állampolgárok vehetnek részt, és szerencsére nem kell az Államokba se kiutazni ahhoz, ha valaki meg szeretné kísérteni a szerencséjét, hiszen ma már több olyan online lottózó is létezik, ahol egy kis felár ellenében bárki megveheti a szelvényét (a legtöbb helyen ráadásul olyan akciókat, illetve üdvözlő bónuszokat is ki lehet fogni, hogy a játékos visszakapja a szelvény teljes árát.)

 

Powerball szelvény vásárlása a Szuperlotto oldalán

Powerball szelvény vásárlása a Lottosend oldalán

Powerball szelvény vásárlása a TheLotter oldalán

 

Hogyan válasszunk számokat?

 

Magyarországon sokan a családi számokra, illetve a leggyakrabban kihúzott számokra esküsznek. A közös amerikai lottószervezet, a Multi-State Lottery Association adatai szerint ugyanakkor a Powerball lottón játszók közel 75 százaléka gépi számokkal játszik, tehát a számítógép véletlenszám generátorára hagyja a számok kiválasztását. A jackpotok 75 százalékát eddig szintén gépi számokkal megjátszott szelvénnyel nyerték meg – érdemes lehet tehát kedvenc számaink mellé egy gépi szelvényt is megjátszani. Ha valaki mégis a hagyományosabb utat választaná, íme az öt leggyakrabban húzott szám:

A Powerball lottó leggyakrabban kihúzott főszámai:

1. helyezett: 26 (266 alkalommal húzták, utoljára 2015.11.11-én)

2. helyezett: 41 (255 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.19.)

3. helyezett: 22 (254 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.30.)

4. helyezett: 16 (254 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.23.)

5. helyezett: 42 (253 alkalommal húzták, utoljára 2016.01.02.)

 

A leggyakrabban kihúzott plusszámok:

1. helyezett: 20 (75 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.26.)

2. helyezett: 6 (74 alkalommal húzták, utoljára 2015.12.16.)

3. helyezett: 29 (72 alkalommal húzták, utoljára 2015.06.13.)

4. helyezett: 2 (69 alkalommal húzták, utoljára 2015.11.28.)

5. helyezett: 18 (68 alkalommal húzták, utoljára 2015.11.11.)

 

A Powerball-sorsolás kulisszatitkai

 

A Powerball lottó sorsolása két gépből történik – egyikből a főszámokat, a másikból pedig a pluszszámot húzzák. Mindkét gép gravitációs elven működik, melyek kinézetre hasonlítanak a levegőbefújásos gépekhez. 

 

A sorsolás megkezdése előtt a golyók átlátszó csövekben várakoznak, hogy elindulhassanak vándorútjukra a dob felé. A játék kezdetekor a csövekből beeresztik a golyókat a sorsológömbbe. A gömb alján pörgő lapátok vannak, melyek véletlenszerűen pörgetik a golyókat a tartályban. A gömb közepén felemelkedő csőbe véletlenszerűen belökődnek a labdák, melyek aztán egy átlátszó csövön keresztül kikerülnek a gömbből, egy jól látható tálcára. 

 

Minden húzáson két golyókészletet használnak: fehéret a főszámok, pirosat a Power Ball sorsolásához. Minden golyó tömör gumiból készül, súlyuk pontosan 80 gramm. Egy-egy ilyen sorsológolyó 60 dollárba kerül, körülbelül 2-3 évig használják őket, és folyamatosan mérlegelik, hogy nincs-e eltérés közöttük. 

 

Bár maga a sorsolás csak pár percig tart, több mint kétórás előkészítő munka előzi meg. Először a szervező cég négy munkatársa kinyitja azt a biztonságos páncéltermet, ahol a sorsológépeket és golyókészleteket tárolják, majd véletlenszerűen kiválasztanak két gépet és két golyókészletet. 21:30-kor a felszerelést átviszik a stúdióba, majd rendkívüli biztonsági intézkedések mellett behelyezik a golyókészleteket a gépekbe. A golyókat kezelő személyzet kesztyűt visel, hogy még ujjlenyomat se kerüljön a golyókra. Ezután a helyi- és az államközi lottótársaság képviselői letesztelik a gépeket. 22:30-ra minden készen áll a sorsolásra. 23:00-kor a kamerák elkezdik rögzíteni az eseményeket, és megkezdődik a Powerball lottó sorsolása, melyet független könyvvizsgálók ellenőriznek.

 

Pontosan ez lesz a menet most szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) is, mikor is eldől, hogy megnyeri-e valaki a 438 milliárd forintnyi jackpotot, vagy tovább halmozódik az összeg, és folytatódik a lottóláz!