19 éve harcol a lottónyereményéért – kérelmét ismét elutasították

2015-03-24
Clarence Jacksonnak van egy 5,8 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) érő lottószelvénye, amivel azonban három nappal a határidő lejráta után jelentkezett a lottótársaságnál, így az nem fizette ki neki nyereményét.

 

1995. október 13-án Clarence Jackson vásárolt egy lottószelvényt, de szinte pontosan egy évvel későbbig nem tudott róla, hogy többi millió dollárt nyert vele. Miután megtudta, hogy mekkora vagyont ér szelvénye, három napon belül jelentkezett a lottótársaságnál, ott azonban közölték vele, hogy lejárt a nyereményigénylési határidő, így a szelvény egy petákot sem ér. 

 

Jackson beperelte a társaságot, a pert azonban elvesztette. Vallomásában elmondta, hogy testvére, Sheila Cole 1996. október 13-án látta a hírekben, hogy nem vették fel a nyereményt, és ekkor tudatosult csak bennük, hogy ők lehetnek a nyertesek.  

 

Elment megkeresni a szelvényt a szüleik házába, és meg is találta azt. Az egyetlen probléma az volt, hogy vasárnap éjjel negyed tizenkettő volt. Már csak 45 perc volt hátra a nyereményigénylési határidőig, azonban ők ekkor ezt nem tudták. Azt gondolták, hogy csak annyit kell tenni, hogy másnap besétálnak a lottótársaság irodájába. A következő nap azonban ünnepnap volt, így az iroda zárva volt, a rá következő napon pedig Jackson megtudta, hogy a szelvénye már értéktelen.

 

 

Anne M. Noble, a lottótársaság elnök-vezérigazgatója vallomásában kijelentette, hogy veszélyes precedenst teremtene, ha engednének ügyfelüknek, hiszen 1996 óta 252 millió dollárnyi fel nem vett nyeremény szerepel a társaság könyveiben. 

 

A szerencsejáték felügyelet jogszabályalkotói élesen megosztottak az ügyben. Egyesek szerint a nyereményt ki kellene fizetni Jacksonnak, mások pedig azon az állásponton vannak, hogy senkivel sem lehet kivételt tenni.

 

A férfi az első bírósági döntést követően sem adta fel, 19 éve harcol a nyereményéért, azóta ül folyamatos érzelmi hullámvasúton. Számos alkalommal kereste fel a törvényhozást, gyakran az ülésszak végéhez közeledvén bukkan fel kérelmével, hátha a jogalkotók megfontolják a jogszabály módosítását. 2004-ben 81-64 arányban megnyert egy szavazást a képviselőházban, azonban a jogszabály nem jutott el a szenátusig. 

 

Legutóbb múlt héten tárgyalta az ügyet egy bizottság, azonban ezúttal nem született Jackson számára pozitív döntés. „Elégedettek vagyunk a mostani döntéssel.” – nyilatkozta a lottótársaság elnöke a felügyelet újabb elutasító határozata után, melyet nagyon szoros, 12-13 arányú szavazást követően hoztak meg. „Nem nyithatjuk ki Pandora szelencéjét, mindenkit azonosan kell kezelni.” Elmondása szerint a nagy nyeremények többségéért időben jelentkezik a gazdája, a közel 700 millió dollárból „csupán” 12 millió maradt bent a társaságnál a tavalyi évben.

 

Eric Coleman szenátor – Jackson egyik legfontosabb támogatója szerint – a harcnak még nincs vége, a módosítási kérelem ismét terítékre fog kerülni a Házban vagy a Szenátusban a következő hónapokban. ”Egyike vagyok azoknak az embereknek, akiket nem riasztanak vissza az ideiglenes kudarcok. Ilyen vagyok. Ez az ügy még egyáltalán nem futott le.” – nyilatkozta. Szerinte nem lenne szokatlan, ha végül valóban kifizetnék a nyereményt Jacksonnak. „Minden ülésszakban hozunk olyan döntéseket, mely valaki számára elérhetővé tesz olyan állami segélyeket, melyekre egyébként nem lenne jogosult.” – mondja. „Nem látom, hogy Clarence Jacksont – vagy bárki mást, aki ebbe a kategóriába esik – miért ne lehetne másként kezelni.” 

 

Coleman elképzelése szerint a nyereményt hat év alatt lehetne kifizetni. „Nem arról van szó, hogy az adófizetők pénzét vennénk el. A nyeremény összegét a többi fel nem vett nyereményből lehetne kifizetni.”

 

Jackson tehát tovább folytatja utazását azon a bizonyos hullámvasúton…