17 testvér osztozik a 4,6 milliárdos lottónyereményen

2014-07-28
Az Endreson család közös lottóalapja – egy olyan hagyomány, mely édesanyjuk egy régi álma miatt született – kifizetődött, mikor a 17 testvér megnyerte a New Jersey-i lottó 20 millió dolláros jackpotját.

 

Az 53 és 76 év közötti testvérek egy évtizeddel ezelőtt kezdtek el lottózni, hogy teljesíthessék édesanyjuk azon álmát, hogy vegyenek egy házikót a Jersey Shore-on, ahol a család nagy része él. 

 

Miután a reménykedő matriarcha, Flossie Endreson 2004-ben elhunyt, a testvérek összedobtak némi pénzt a temetés költségeire, majd később rájöttek, hogy túl sok pénz gyűlt össze. Ahelyett, hogy a megmaradt pénzt szétosztották volna, egy közös lottóalapot hoztak létre édesanyjuk emlékére – mesélte a család szóvivője, Marie McHenry. „Dolgozó emberek vagyunk. Ugyanúgy dolgozni megyünk minden nap, mint bárki más.” – tette hozzá. 

 

 

Endresonékra sok nehézség után köszöntött most rá a szerencse. Négy családtag elveszítette a házát a 2012-es, Sandy nevű szuperviharban, egy testvér pedig nem sokkal a vihar után meghalt. A jackpot „nem is jöhetett volna jobbkor” – ismerte be McHenry.

 

A testvérek édesapja a 20. század elején emigrált az Egyesült Államokba Norvégiából, és később a Jersey Shore-on találkozott édesanyjukkal. A házaspárnak 19 gyermeke született, egyikük azonban a születésekor meghalt. 

 

A jackpot teljes értéke 20,1 millió dollár (4,6 milliárd forint), azonban mivel a család az egyösszegű kifizetést választotta az életjáradék helyett, 14 millió dollárt (adók után 10 millió dollárt) tehetnek zsebre. A család egyébként gépi számokkal játszott a Pick 6 elnevezésű lottón, tehát nem ők választották a végül szerencsésnek bizonyuló 3, 12, 18, 34, 35, 42 számokat. Annak esélye, hogy valaki eltalálja mind a hat számot, 1 a 13 millióhoz.