174 milliárd forintnyi bért vett fel a Bet365 tulajdonosnője két év alatt

2019-01-09
Így ütötte meg a Bet365 tulajdonosnője a jackpotot

 

Denise Coates, a nő, aki apja kis fogadóiroda láncát online szerencsejáték óriássá fejlesztette, az elmúlt két évben 482 millió angol font (174 milliárd forint) bért fizetett ki magának.

A cég legutóbbi adatai szerint a bet365 társ-vezérigazgatójaként éves fizetése 265 millió fontra (95,5 milliárd forintra) nőtt, ami 48 millióval több, mint az előző évben.

Coates a legjobban kereső igazgató az Egyesült Királyságban, 1700-szor többet kap évente, mint Theresa May miniszterelnök. 2018-ban a Forbes szerint teljes vagyona 4 milliárd angol font (1,4 trillió forint).

 

És hogy hogyan jutott idáig? Diákként apja fogadóirodáiban dolgozott, majd miután könyvelőként végzett és gyakorlatot szerzett, átvette a kis irodalánc vezetését. Miután javított a cég vagyoni helyzetén, Coates rávette a családot, hogy vegyenek fel egy 15 millió angol fontos kölcsönt, és alapítsanak egy online céget.

“Jelzálogkölcsönt vettünk fel a fogadóirodákra, és mindent az online üzletágra tettünk fel. Tudtuk, hogy az iparág nagy kezdeti költségeket igényel, de … mindent feltettünk rá. Mi voltunk a tökéletes szerencsejátékosok, ha úgy tetszik.” mesélte a Guardiannak 2012-ben.

Több cikk szerint Coates az egyik fogadóiroda parkolójában felállított átmeneti épületben indította el az online üzletágat.

 

“Mikor Denis átvette a céget, közelebbi kapcsolatot akart az ügyfelekkel. Sokkal professzionálisabbak, sokkal ügyfél-központúbbak lettünk. Sok fiatal kezdett el játszani nálunk, és sok nő is.” – nyilatkozta egyik kollégája, Debbie Tatton a BBC-nek. 

 

Az eredeti fogadóiroda láncot 2005-ben eladták, mivel a vállalat kizárólag a bet365.com üzemeltetésére állt át. Tizenkét évvel később a cég éves bevétele már 647 millió angol font volt.

 

Denise Coates jelenleg a vállalat 50,01 százalékát birtokolja, és testvérével, John Coates-szal közösen irányítja azt.

 

2015-ben a cég Gibraltárra tette át székhelyét, ahol kedvező szabályozás mellett üzemelhetnek a szerencsejáték cégek. A bet365-nek ma 35 millió ügyfele van, és a sportfogadás mellett már pókert, kaszinójátékokat és bingót is kínál. 

 

“Denise Coates nagyon intelligens és nagyon eltökélt.” nyilatkozta Warwick Bartlett a GBGC szerencsejáték tanácsadó cég egyik vezetője. „Képes arra, hogy egyben lássa a folyamatokat. A Betfair volt az in-play fogadások innovátora, de ő volt az, aki elsőként alkalmazta a mobil technológiát, felismerve, hogy a játékosok bárhol képesek lesznek fogadni a sporteseményekre.” 

Ma a cég bevételének óriási, 70 százalékos része a mobilos alkalmazásokon keresztül érkezik.

 

Bartlett szerint segítségére volt, hogy egyedülálló módon ismeri az iparágat. „A Coats család harmadik generációs bukméker. A szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták a bizniszt. Dennise-nek bennfentes ismeretei vannak arról, hogy mit keresnek a játékosok. Manapság nagyon sok olyan vállalat van, ahol a vezetők más szektorokból jöttek. Profi vezetők, akik megpróbálják a szerencsejátékok területén is alkalmazni azokat az ismereteiket, amiket bab vagy margarin értékesítésével szereztek.”

 

Bartlett szerint egy másik szektor ismerete is sokat segített az in-play fogadások kialakításában – a Bet365-nek saját focicsapata van, a Stoke City. “Azáltal, hogy van egy focicsapatuk, bennfentes tapasztalatuk van arról, hogy hogyan működik a Premier League. Mert bár a Stoke City maga nem sikeres, játszott olyan csapatokkal, amik valóban azok.” – mondja Bartlett. 

 

Címkék: sportfogadás,