15 évet kaphat a nyertes sorsjegyet eltulajdonító nő

2021-11-26
A vád szerint egy houstoni nő ellopta unokatestvére 1 millió dollárt érő szelvényt.

 

A 32 éves Iris Amador Argueta-t azért kérte meg az unokatestvére, hogy váltsa be helyette a nyertes kaparós sorsjegyet, mert nem akarta felfedni a kilétét, miután egy 5 dolláros Hold’Em Poker sorsjeggyel 1 millió dollárt, azaz nagyjából 327 millió forintot nyert.

 

Az ügyész szerint úgy egyeztek meg, hogy Argueta 50 ezer dollárt, tehát úgy 16 millió forintot kap a segítségéért cserébe. A nő elautózott Long Islandra, hogy felvegye a nyereményt, azonban kiderült, hogy a New York-i Szerencsejáték Bizottság akkoriban nem fogadta személyesen a nyerteseket a koronavírus okozta lezárások miatt. Így november 13-án Argueta elpostázta a szelvényt a Bizottságnak.

 

Néhány héttel később egy levelet adott át unokatestvérének, melyet állítása szerint a Szerencsejáték Bizottság küldött neki – és ami a vád szerint hamis volt. A levélben az állt, hogy hiba történt, és a sorsjegy csak 20 ezer dollárt (6,5 millió forintot) ér. 

 

Argueta átadott unokatestvérének egy borítékot, benne 13.436 dollárral, és azt mondta, hogy ennyi maradt a nyereményből az adók levonása után.

 

Argueta terve majdnem tökéletes volt, egy probléma volt csak – unokatestvére használta a Google-t. 

 

Villámgyorsan rá is talált is egy sajtóközleményre a New York-i Állami Lottótársaság honlapján, melyben az ő 1 millió dolláros nyereményét méltatták. A közleményből kiderült, hogy az egy összegben történő nyeremény-kifizetést választotta, és így az adók levonását követően 537.400 dollárt (176 millió forintot) kapott.

 

Mikor felhívta Arguetát és szembesítette a hírrel, a nő megfenyegette, hogy beperli, ő pedig hívta a rendőrséget.

 

„Miután felhívták a Glen Cove-i rendőrség figyelmét a feltételezett bűncselekményre, azonnal megindult a nyomozás. A Glen Cove-i rendőrség nyomozója, Eddy Linares fáradhatatlanul dolgozott a Nassau megyei körzeti ügyészséggel a vádak kivizsgálása és a bizonyítékok gyűjtése során” – nyilatkozta John Nagle nyomozó hadnagy, a Glen Cove-i rendőrségtől. "A közös nyomozás eredményeként a gyanúsítottat később megtalálták és elfogták" - tette hozzá.

 

A vizsgálatot követően Argueta bankszámláját befagyasztották, és lefoglalták az ellopott 317.825 dollárnyi összeget. A nő akár 15 évnyi börtönbüntetést is kaphat tettéért.

 

„A vádlott kihasználta unokatestvére bizalmát, hazudott és manipulálta őt azzal a céllal, hogy saját magának zsebelje be az 1 millió dolláros nyeremény oroszlánrészét” – nyilatkozta Joyce Smith, a Nassau megyei ügyvivő. „A Glen Cove-i rendőrséggel való nagyszerű együttműködésnek köszönhetően több mint 300.000 dollárt szereztünk vissza az ellopott pénzből, és büntetőeljárást indítunk az ügyben.”

 
Talán az ilyen esetek elkerülése miatt is van az, hogy egyre népszerűbben az online sorsjegyek, melyek már magyarul is elérhetőek a legnagyobb nemzetközi lottózókban.