15 éve nem volt ilyen lehetőség a szerencsejáték iparban

2019-10-14
Hamarosan három kaszinó liszensz válik elérhetővé Japánban.

 

Piaci szakértők egybehangzóan állítják, hogy Makaó óta nem volt ilyen lehetőség a szerencsejáték iparban – hamarosan megkezdődik a licitháború a három japán integrált kaszinó resort engedélyeiért.

 

Kazuyoshi Akaba japán föld-, infrastrukturális, közlekedési és idegenforgalmi miniszter bejelentette, hogy a területi tisztviselők érdeklődését vizsgáló, a kormány által megrendelt felmérés eredményei a vártnál jobbak voltak. A miniszter beszámolója szerint a nyolc terület érdeklődik komolyan egy kaszinó resort engedély kiadása iránt: Hokkaido prefektúra, Chiba városa, Tokió prefektúra, Yokohama város, Nagoya város, Osaka prefektúra, Wakayama prefektúra és Nagasaki prefektúra – írja a casino.org.

 

Az eredmények a helyi tisztviselők körében, szeptember 9-19 között elvégzett felméréséből származnak, melyet a GGRAsia – egy, az ázsiai szerencsejáték-ügyekkel foglalkozó online médiaforrás – hozott nyilvánosságra.

 

 

A Jiji Press saját szakállára végzett felmérése azt találta, hogy a fent említett 8 területen kívül még Kawasaki város, Hamamatsu város és Shizuoka prefektúra is szívesen adna otthont egy-egy kazsinónak, így az érdeklődők száma 11-re emelkedhet.

 

Ez a 8 illetve 11 nagy előrelépés ahhoz a háromhoz képest (Osaka, Wakayama és Nagasaki), ahány terület közvetlenül a resortok létrejöttét engedélyező törvény elfogadása után érdeklődött a lehetőség iránt. Az ellenállás annak eredménye volt, hogy a kaszinó üdülőhelyek továbbra sem népszerűek a lakosság körében. Shinzo Abe japán miniszterelnök mindazonáltal szorgalmazza a csak külföldeket fogadó létesítményeket a turizmus bővítése érdekében.

 

Kazuyoshi hivatala most felveszi a kapcsolatot azokkal a régiókkal, amelyek érdeklődést mutattak az integrált kaszinó resortok iránt, hogy részletesen megvitassák az ajánlattételi és engedélyezési folyamatot.

 

Természetesen nincs hiány az olyan kaszinóüzemeltetőkből, akik szeretnének belépni a japán piacra, amely várhatóan a világ második vagy harmadik legnagyobb játékpiacává válik Makaó és Nevada mögött. A legnagyobb érdeklődő a Las Vegas Sands és az MGM Resorts, de a koncesszióra várók között számos nagy név lesz rajtuk kívül - a Melco Resorts, a Galaxy Entertainment, a Wynn Resorts, a Genting és a Hard Rock is érdeklődését fejezte ki.

 

A több érdeklődő város valószínűleg kifizetődő lesz Japán számára, mivel a kaszinóüzemeltetőkkel és a fogadó településekkel társult konzorciumok azon lesznek, hogy elnyerjék a japán kormány kegyeit. A kaszinók és a helyi vállalatok partnerként működnek együtt a rendszer kidolgozásán, majd azokat egy helyi fogadó városnak ki kell választania, és végül a nemzeti kormány által kiadott három engedmény egyikét meg kell szereznie.

 

A Sands Yokohamára fókuszál, ahogyan a Melco is. Az MGM elkötelezett Osaka mellett. A Wynn pedig elmondása szerint  Tokióban, Yokohamában vagy Osakában fogja megépíteni „a világ legnagyobb kaszinóját”.

 

És hogy mekkora pénzről van is szó? Az éves tiszta játékbevétel (GGR) előrejelzése alapján, amely 10 milliárd dolláros felosztást mutat a három kaszinóban a felfutási szakaszt követően, a Fitch Ratings úgy véli, hogy a resortok egyenként úgy 10 és 15 milliárd dollár közötti befektetéssel valósulhatnak meg..

 

A Melco Resorts vezérigazgatója, Lawrence Ho ezt nyilatkozta, miután megtudta, hogy a konkurens kaszinó-milliárdos 10 milliárd dolláros építési költséget vetített előre: „Jelenleg nincs előre meghatározott korlát. Inkább nem akarom az álmainkat árcédulákkal korlátozni. ”