15% lesz az online szerencsejáték adó Angliában

2013-08-21
A brit kormány megerősítette szándékát, hogy 2014 december 1-től az offshore helyeken üzemelő szerencsejáték vállalatoknak is adózniuk kell a brit játékosoktól származó bevételeik után.

 

A módosított adórendszer nem a vállalat székhelye, hanem a fogyasztás helyszíne alapján veti ki az adót, és Észak-Írországra is kiterjed annak ellenére, hogy a 2005-ös szerencsejáték törvény ott nem érvényes. Az új jogszabály értelmében a brit ügyfél fogalma a lakhely szerint lesz értendő, tehát abban az esetben is adózni kell a játékostól származó bevétel után, ha esetleg külföldről lép be a weboldalra. 

A 15 százalékos adóval az offshore vállalatok is ugyanannyi adót fizetnek majd a brit játékosaik után, mint az Egyesült Királyság területéről szolgáltató társaik. A lépés az iparág legnagyobb szereplőit is érinti: a Ladbrokes, a bwin.party, a William Hill és a Betfair például Gibraltárról szolgáltat, ahol jelenleg 1 százaléknyi, és maximum 424 ezer font adót kell fizetniük.

 

“Elfogadhatatlan, hogy a szerencsejáték cégek elkerülhetik az adófizetést egy offshore helyszínre költözéssel” – jelentette ki Sajid Javid pénzügyi államtitkár, és hozzátette, hogy a kormány „határozott lépéseket” tesz ennek megállítása érdekében.

A kormány reményei szerint ezzel a lépéssel évente 300 millió font (mintegy 105 milliárd forint) pluszbevételre számíthat az államkincstár. A H2 Gambling Capital becslései szerint a brit online szerencsejáték piac 2012-ben 2 milliárd font tiszta játékbevételt ért el, ha beleszámítjuk az offshore helyszínekről szolgáltató  vállalatok eredményét is. A brit szerencsejáték hatóság pár napja jelentette be, hogy a múlt évben 795,5 millió font tiszta játékbevétel után fizettek adót a szerencsejáték cégek, mely kevesebb, mint 40 százaléka a H2 2 milliárdos becslésének.

 

Már a parlament előtt van a szerencsejáték (engedélyezési és reklám) törvénytervezet is, mely szerint csak a brit szerencsejáték hatóság engedélyével rendelkező online szerencsejáték szolgáltatók reklámozhatják majd szolgáltatásaikat az Egyesült Királyságban.