157 milliárd dollárt veszítettek az amerikai szerencsejátékosok 2022-ben

2023-04-17
A földi kaszinók – az online iparág és a sportfogadási szektor bővülése ellenére - továbbra is uralják a piacot.

 

Az Egyesült Államokban élő szerencsejátékosok körülbelül 157 milliárd dollárt veszítettek 2022-ben. Ez derül ki a kaliforniai székhelyű piackutató cég, az Eilers & Krejcik Gaming kaszinókra, az iGamingre és a lottójátékra fókuszáló összesítéséből.

Az Egyesült Államokban a legális szerencsejáték-környezet nagymértékben megváltozott 2018 májusa óta, amikor az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kijelentette, hogy az államok maguk dönthetnek a sportfogadásra vonatkozó törvényeikről. Azóta több mint 30 állam legalizálta a sporttal kapcsolatos szerencsejátékokat.

Az online szerencsejáték szektor is folyamatosan bővül, jelenleg már hat állam engedélyezi az online nyerőgépeket és asztali játékokat.

Az Eilers & Krejcik jelentés szerint azonban továbbra is a hagyományos földi kaszinók maradtak a trónon 2022-ben. A földi kaszinók jelentik továbbra is a legfontosabb szerencsejáték-vertikumot, a kereskedelmi és törzsi kaszinók tiszta játékbevétele (GGR) elérte a 91 milliárd dollárt, vagyis a 2022-es teljes játéknyereség 58%-át.

Ha beleszámítjuk az online szerencsejátékokból és sportfogadásból származó bevételeket, amelyek harmadik felek partnersége révén kapcsolódnak egy-egy fizikai kaszinóhoz, a kaszinók teljes tiszta játékbevétele 98 milliárd dollár volt. Annak ellenére, hogy a játékosok számára manapság számos új, legális játéklehetőség érhető el, a 2022 évi 157 milliárd dolláros nettó nyeremény közel 63%-a a kaszinókból származott.

A játékgépekből, asztali játékokból és sportfogadásokból a kereskedelmi kaszinók bevétele körülbelül 48,7 milliárd dollár volt, ami 6,7%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A törzsi kaszinók hasonló emelkedést tapasztaltak, a GGR 2021-hez képest 6,6%-kal 42,3 milliárd dollárra emelkedett.

Jelenleg az USA harminchárom államában vannak kereskedelmi kaszinók, 29-ben törzsi kaszinók, 14 államban pedig mindkettő üzemel.

A kaszinójátékosok után a lottójátékosok veszítették a legtöbb pénzt. A lottó-szektor bevételei tavaly 35,5 milliárd dollárt tettek ki a játékosok nyereményeinek kifizetése után.

A bővülő kínálat talán a lottójátékoktól csábította el a játékosokat, hiszen a sorsolásos és kaparós játékokon nyert 35,5 milliárd dollár 1,3%-os visszaesést jelent az előző évhez képest.

A szerencsejáték ipar jellemzően a nehéz idők közepette is prosperál, és így van ez most is. 

Az infláció továbbra is magas, és a globális gazdaság stabilitása továbbra is ingatag Kína szorosabbra fűződő oroszországi kapcsolatai és az ukrajnai konfliktus miatt. Mindezek mellett ráadásul Észak-Korea is nukleáris háborúval fenyeget.

Az Egyesült Államokban az erős munkaerőpiac növeli a fogyasztói költekezést. A Bank of America gazdasági elemzői nemrégiben azt közölték, hogy a fogyasztói kiadások februárban némileg normalizálódtak, az egy háztartásra jutó hitelkártyás és betéti kártyás kiadások 2,7%-kal nőttek éves szinten.

Az Egyesült Államok legmérvadóbb szerencsejáték piaca Nevada, itt februárban, a GGR rekordnak számító 24. egymást követő hónapban meghaladta az 1 milliárd dollárt.