155 millió eurót keresnek az osztrákok az engedély nélküli szerencsejáték oldalakon

2018-01-29
Az osztrák kormány komoly adóbevételhez jut a nemzetközi online szerencsejáték szolgáltatók megadóztatásával, még úgy is, hogy ezen szolgáltatók némelyikének nem hajlandó liszenszet adni.

 

Nemrégiben az osztrák Profil interjút közölt Julia Eckhart ügyvédnővel, aki azt állította, hogy a kormány legalább 155 millió eurónyi adót szedett be 2011 óta 17 szerencsejáték szolgáltatótól, melyek legnagyobb része gibraltári vagy máltai liszensszel rendelkezik, de nincs hivatalos engedélyük az osztrák kormánytól arra, hogy szolgáltassanak Ausztriában.

 

Ausztria hivatalosan egész pontosan egyetlen szolgáltatónak adott engedélyt online szerencsejátékra - azon belül is kaszinóra és pókerre -, mégpedig a Casinos Austria leányvállalatának, a Österreichische Lotterien-nek a Win2Day online brandje számára. 2011-ben azonban a kormány elkezdett 40%-os adót kivetni minden olyan online szerencsejáték bevételre, mely osztrák játékosoktól származik.

 

A máltai online kaszinó liszensszel rendelkező Mr Green tiltakozott ez ellen az adóztatás ellen az osztrák és Európai Uniós bíróságokon, bár ez utóbbi erőfeszítést decemberben elkaszálták, mikor az Európai Bizottság elutasította az EU-tagállamok protekcionista szerencsejáték-piacai elleni jogsértési eljárásokat.

 

Az osztrák kormány a maga részéről, úgy tűnik, nem érdekelt a jelenlegi helyzet megváltoztatásában, bár nemrégiben eljátszott a gondolattal, hogy a helyi internetszolgáltatóknak blokkolniuk kellene az engedély nélküli nemzetközi szerencsejáték oldalakat.

 

2016-ban Eckhart azt nyilatkozta a Gluecksspielinfo-nak, hogy az osztrák szerencsejátékra vonatkozó szabályok "nem elsősorban a szerencsejátékosok védelmére és a bűnözés elleni küzdelemre irányultak, hanem a politikailag szimpatizált vállalatok védelmére és az állami bevételek növelésére".