1500 milliárd forint kárt okoz 10 év alatt a nyerőgépek betiltása a Szerszöv szerint

2012-10-17
130,5 milliárd forintra tehető az azonnali egyszeri kár, a 10 év alatt keletkező veszteség pedig 1.500 milliárd forint – derült ki a Magyar Szerencsejáték Szövetség hatástanulmányából.

 

Elkészült az a hatástanulmány, melyet a Magyar Szerencsejáték Szövetség a játéktermeket, nyerőgépek üzemeltetését és az e-kaszinókat betiltó szabályozás várható gazdasági hatásairól készíttetett szakértőivel. A tanulmány az elmúlt több mint húsz év iparággal kapcsolatos költségvetési tételeket veszi alapul, amikor a tiltás napján keletkezett károkat összegzi az államnál és a vállalkozásoknál egyaránt. A hatástanulmányban az iparág szakemberei közel száz szerencsejáték szervező cég véleményét is alapul vették.

A tanulmány szerint 130,5 milliárd forintra tehető az azonnali egyszeri kár, a 10 év alatt keletkező veszteség pedig közel 1.500 milliárd forint.  

 

A Magyar Szerencsejáték Szövetség kijelentette: hatástanulmány hiányában a kormány rosszul döntött. A Szövetség véleménye szerint a tiltás senkinek nem jó: a játékost nem védi semmi, az állam óriási bevételtől esik el, sőt még milliárdokat is köteles fizetni a munkanélkülieknek. A piac részvevői is milliárdos károkat szenvednek. Október végével 1200 magyar vállalkozás megy csődbe, negyvenezer ember veszíti el állását.  

A döntés felveti annak rémképét, hogy a társadalom összes rétege nemtől és kortól függetlenül azt kérdezheti, melyik lehet majd az az ágazat, amely hasonló sorsra juthat – olvasható a tanulmány összegzésében.

 

A teljes tanulmány az alábbi linkről tölthető le.

Címkék: nyerőgép,