14 milliós nyereményről csúsztak le a gravitációs hullámok késése miatt

2016-03-04
A legtöbb ember ugyan nem nagyon emlegetne brit asztrofizikusokat és fogadóirodákat egy mondatban, de ez – mint kiderült - csak a képzelőerejük szegénységét bizonyítja. Két brit tudós ugyanis nemrégiben bebizonyította, hogy fogadásuk bizony bejött, még ha kicsit késve is…

 

Nemrégiben látott napvilágot, és keltett világszenzációt az a bejelentés, hogy sikerült bebizonyítani azt, amit Einstein már 100 évvel ezelőtt sejtett – a gravitációs hullámok létezését. Ha ez öt évvel ezelőtt történik, két brit asztrofizikus szép summát tehetett volna zsebre…

 

Azzal mindenki tisztában van, hogy manapság meglehetősen ügyesnek kell lenni ahhoz, ha valaki le akarja győzni a bukikat. Mindegy, hogy sportfogadásról vagy lóversenyről van-e szó, a fogadók csak egy kis százalékának sikerül profitot elérnie hosszabb távon, nem is beszélve a fogadásból való megélhetésről.

 

Azok, akiknek ez sikerül, legtöbbször valamilyen bonyolult számítógépes szimulációt és matematikai modelleket használnak, és ezek segítségével próbálják meghatározni azokat az eseményeket, melyeket a fogadóirodák rosszul áraztak be – és általában még ekkor is csak nagyon kicsi a nyereség.

Egy-egy ilyen esemény felfedezése néha hasonlít ahhoz, mint amikor valaki egy kis hullámot keres a tér-idő kontinuumban. 

 

De mi van akkor, ha a fogadás történetesen egy olyan eseményre vonatkozik, melyről a bukiknak nagyjából lövésük sincs, és amiben viszont a játékos éppen a világ egyik vezető szakértője - mint például mondjuk az univerzum átfésülése a tér-idő kontinuumban lévő hullámok után kutatva?

Na, hát pont ez volt a helyzet két brit asztrofizikus, Sheila Rowan és Jim Hough professzor esetében 2004-ben, mikor kimerítő tudományos kutatásuk közepette felfedezték, hogy a Ladbrokes fogadóiroda 100/1 oddsot ajánl arra, hogy 2010-ig felfedezik, illetve nem fedezik fel a fent említett hullámokat.

 

Einstein pár hónappal azután, hogy közzétette általános relativitáselméletét, 1916 júniusában jósolta meg, hogy minden gyorsuló tömeg gravitációs hullámot kelt, és a hullámok annál erősebbek, minél nagyobb az objektum tömege.

Gravitációs hullámokat tehát elsősorban nagyszabású kozmikus események, például szupernóvák vagy összeolvadó fekete lyukak keltenek, a hullámok azonban még ezek esetében is csak olyan parányi - pár kilométeres távolság esetén a proton átmérőjének töredékét jelentő - változásokat okoznak a téridőben, hogy még maga Einstein sem hitt abban, hogy valaha mérhetők lesznek. Közvetve 1974-ben sikerült kimutatni őket, de a tudósok több mint ötven éve keresték a közvetlen bizonyítékot is a létezésükre. 

A LIGO tudósainak két fekete lyuk összeolvadása révén sikerült közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat 2015. szeptember 14-én, egy Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Az esemény során példátlan mennyiségű energia szabadult fel, amelyet a gravitációs hullámok továbbítottak. Az eredeti fekete lyukak tömege 29, illetve 36 naptömeg volt, az összeolvadásukkal keletkezett objektumé azonban csak 62 - mondta Gabriela González, a LIGO tudományos együttműködésért felelős vezetője, a Louisianai Állami Egyetem kutatója.

Nem csoda, hogy a bukik összezavarodtak… valószínűleg az emberiség nagy része is velük együtt…

 

Az asztrofizikusok – akik ugyebár jóval okosabbak az átlagembernél - gyorsan rájöttek, hogy a Ladbrokes által felkínált nyereményszorzó egy kissé magas, különösen mivel a Project Ligo élcsapatába tartoztak. A Project Ligo egy nemzetközi projekt, mely arra szerveződött, hogy az elkövetkező pár évtizedben két óriási lézersugár segítségével felfedezzék Einstein hullámait.

 

Azt, hogy 2010 előtt felfedezik a gravitációs hullámokat 2004-ben „lehetségesnek, de nem valószínűnek” tartották, azonban az asztrofizikusok szerint még így is sokkal valószínűbb volt, hogy bekövetkezik, mint amit a 100-1-es odds sejtetett.

 

A tudósok így aztán gyorsan bejelentkeztek a Ladbrokes-hoz, és feltettek 25 fontot abban a reményben, hogy ha igazuk lesz, 25 ezret kapnak. Miután az egész asztrofizikus közösség követte példájukat, a fogadóiroda villámgyorsan csökkentette a nyereményszorzót. 

 

A kutatók azonban sajnos öt évvel elcsúsztak, és ez is csak azt a régi meglátást bizonyítja, hogy a bukik, még ha rossz árat is határoznak meg, a végén valahogy mindig nyernek. Ahogyan bizonyára mindenki hallott róla, idén februárban jelentették be, hogy közvetlen bizonyítékot találtak a a gravitációs hullámok létezérésre. A Project Ligo egy aprócska hullámot csípett el, mely fénysebességgel közlekedett a világűrben: két óriási feketelyuk 1,3 milliárd évvel ezelőtti egyesülésének termékét…

 
Címkék: fogadás,