140 milliárd dollárt mosnak tisztára évente a sportfogadáson keresztül

2014-05-16
Bűnözői csoportok minden évben mintegy 140 milliárd dollárt mosnak tisztára sportfogadás segítségével, és a globális sportfogadási piac 80%-a illegális piacokon zajlik a Sorbonne Egyetem és a Nemzetközi Sportbiztonsági Központ (ICSS) tanulmánya szerint.

 

A kétéves kutatáson alapuló tanulmány szerint a labdarúgás és a krikett a két leginkább veszélyeztetett sportág, melyen keresztül a bűnözők a szerencsejáték-piacon tevékenykednek, de a tenisz, kosárlabda, motorverseny és a tollaslabda is erősen érintett 

"A globális sportfogadási piac a gyors fejlődés miatt fokozott kockázatnak van kitéve a szervezett bűnözői csoportok pénzmosási tevékenységeinek" - közölte Chris Eaton, a katari székhelyű Nemzetközi Sportbiztonsági Központ munkatársa.

 

A tanulmány rámutat, hogy a globális sportfogadási piac 80 százaléka olyan illegális piacokon zajlik, melyek a szabályozók és a nyomozók hatáskörén kívül esnek.

 

Számos labdarúgó liga volt érintett az utóbbi évek bundabotrányaiban, három pakisztáni krikettjátékost pedig nemrég ítéltek börtönbüntetésre egy Anglia elleni mérkőzésen való bundázás miatt.

 

A vizsgálatot végzők szerint az illegális sportfogadások 53 százaléka az ázsiai piacokról származik, a legális piac 49 százaléka pedig az Európában található.

Az ICCS becslése szerint évente 275-685 milliárd dollár értékű forgalom zajlik a sportfogadásban világszerte, melynek 80 százaléka illegális. A legális fogadás csupán körülbelül 5,5 milliárd dollár adóbevételt generál világszerte.

 

“A probléma egyre komolyabb”- mondta Mohammed Hanzab, az ICSS elnöke csütörtöki nyitóbeszédén a Srobonne-on. „Ha nem lépünk valamit, a sport a korrupció fellegvára lesz.”

A lehetséges megoldások között a tanulmány készítői egyrészt egy sportfogadási adó bevezetését javasolták, melyből finanszírozni lehetne a bundaügyekkel kapcsolatos nyomozásokat, másrészt szorosabb együttműködés kialakítását szorgalmazták a fogadásszervező végek és a sportszervezetek között.