11 éremmel zártak a magyarok a kajak-kenu EB-n

2013-06-17
Az aranyérmek számát tekintve története egyik leggyengébb Európa-bajnokságán van túl a magyar kajak-kenu válogatott, amely a portugáliai Montemor-o-Velhóban vasárnap zárult viadalról 3 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel tért haza.

 

Szombaton a magyar versenyzők egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság szombat délelőtti döntőiben.

Az aranyat az 500 méteres női kajaknégyes nyerte, a másik két dobogós hely pedig 1000 méteren született: a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó második, a kajakos Medveczky Erika pedig harmadik lett.

 

A kontinensviadal első magyar érmét Medveczky szerezte. A 25 éves versenyző féltávnál még csak a negyedik volt, a hajrában azonban sikerült egy helyet előrébb lépnie. A győzelem szintén egy magyaré, Benedek Dalmáé lett, bár ő tavaly óta már Szerbiának gyűjti a sikereket. 

„Volt egy taktikám, ahogy felépítettem a pályát, de 600-700 méternél nagyon megcsapott az oldalszél, és a végén már szenvedtem rendesen. Nagyon magasan ülök a hajóban, és sok erőmet elvette a harc a széllel - mondta az MTI-nek Medveczky. Kissé elérzékenyülve hozzátette: - Nagyon örülök ennek a bronznak, hiszen először indultam a felnőtt mezőnyben egyest, ráadásul miután tavaly nem jutottam ki egyetlen versenyre sem, sokan azt hitték, abbahagyom a versenyzést. Magam is gondolkodtam rajta, de most azt remélem, hogy ennél magasabb csúcsokat is meghódíthatok ebben az évben."

 

A korábban magyar színekben világbajnok Benedek ínhüvelygyulladással bajlódva győzött. Mint mondta furcsa érzés volt a dobogó tetején állva a szerb himnuszt hallgatnia.

"Egy kicsit féltem ettől a helyzettől. Szép a szerb himnusz is, de a magyar azért szebb" - mondta a kajakos, aki férje révén váltott országot.

 

A további egyes számokban nem termett babér a magyaroknak: a felkészülés során betegséggel bajlódó olimpiai bajnok kenus Vajda Attila éppen leszorulva a dobogóról negyedik lett (a címvédő és londoni aranyérmes német Sebastian Brendel csupán a hatodik helyet szerezte meg), míg a 20 éves kajakos Dombvári Bence szép teljesítményt nyújtva ötödikként ért célba az erős mezőnyben.

 

A párosok küzdelmei egy magyar negyedik hellyel kezdődtek a májusi, szegedi Világkupa-viadalon második Szilvásy Nóra, Szabó Petra duó révén, majd jött a távot tekintve kakukktojás verseny, a női kajaknégyesek 500 méteres küzdelme. A Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású magyar kvartett jól kapta el a rajtot, majd - csakúgy, mint a pénteki előfutamban - remek látványt nyújtva szelte a vizet, s már féltávhoz is elsőként érkezett. A riválisok a folytatásban is csak a hátukat nézhették, s az egység nagyszerű győzelmet aratott. A vezérevezős Kárász pályafutása első felnőtt Eb-aranyát szerezte, míg Kovács Katalin már 28 kontinentális elsőségnél jár. 

"Nagyon izgultam a verseny előtt, hogy megfeleljek az elvárásoknak, de a tegnapi előfutam-győzelem azért megnyugtatott és magabiztosságot adott a mai döntőre - mondta az eredményhirdetés után a 21 éves Kárász. - Az Eb előtt három közös edzésünk volt, a többiek sokat segítettek a felkészülésben és most, a finálé előtt is. Rendkívül boldog vagyok ezzel az aranyéremmel, már nagyon régen hallottam a magyar himnuszt, úgyhogy ez most nagyon jólesett." 

Magyarország olimpiai címvédő ebben a számban, de a Londonban aranyérmes egység átalakult, mivel sem Szabó Gabriella, sem Fazekas-Zur Krisztina nem ért el olyan eredményt a válogatóversenyen, hogy kiharcolja a jogot az Eb-csapatba és a hajóba kerülésre. A helyükre Kárász és Douchev-Janics került.

 

A párosok további versenyei egy kellemes és kellemetlen meglepetést hoztak magyar szempontból: a Vasbányai, Mike kenupáros, amely közvetlenül a májusi, szegedi Világkupa-verseny előtt ült össze, majd meglepetésre meg is nyerte a Maty-éri viadalt, most is remekül lapátolt, s ennek egy második hely lett az eredménye. Az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes ezzel szemben címvédőként lemaradt a dobogóról és csupán ötödik lett. 

"Tavaly egyszer már kipróbáltuk magunkat együtt, akkor nem működött, idén azonban úgy tűnik, minden passzol. Ahogy Robi, az Öreg mondja, benőtt a fejem lágya" - fogalmazott az MTI érdeklődésére Vasbányai, aki 21 esztendős, s így hét évvel fiatalabb társánál. 

Mike ehhez viccesen hozzátette:

"Nincs főnök a hajóban, mindenki elmondhatja, amit gondol. Például az öltözködés, hogy mit vegyünk fel a versenyre, az Henrik dolga, én pedig kormányzok a hajóban."

Komolyra fordítva a szót, Mike azt mondta: szerinte elvették tőlük az aranyérmet azzal, hogy a rajtnál nem volt figyelmezetés, hanem egyszerűen lecsapódott a rajtgép, s a győztes oroszok annak köszönhetik győzelmüket, hogy jobban reagáltak ebben a helyzetben.

 

A Dombi, Kökény páros ötödik helyéről edzőjük, Szilárdi Katalin azt mondta: Kökény napok óta torokgyulladással bajlódik, nem volt elég ereje, s ez ezen a szinten elég ahhoz, hogy elmaradjon a jó eredmény. 

 

A szombat délelőtt záró döntőjében, a férfi C-4-esek 1000 m-es fináléjában a magyar kvartett, Varga Dávid, Viola Viktor, Kiss Tamás és Sarudi Pál hetedikként, azaz utolsóként zárt.

 

Vasárnap délelőtt aranyérem nélkül maradtak a magyarok az 500 és férfi K-4 1000 méteres döntők során. A hét fináléban két-két ezüstöt és bronzot szereztek a magyar versenyzők.

 

A zárónap délelőttjén először az olimpiai bajnok Kozák Danuta szállt vízre magyar részről. Az Újpest versenyzője péntek óta torokgyulladással küszködik, és ez látszott a teljesítményén. A gyengébb rajt után ugyan az élre tört és a hajráig vezetett is, de az utolsó méterekre elfogyott az ereje, és az egyes pályán az immár szerb színekben versenyző, korábbi világbajnok Benedek Dalma megelőzte. Kozák így - csakúgy, mint tavaly - második lett.

"A rajt sem sikerült jól és a finisem sem olyan lett, mint amire képes vagyok. Sajnos ennyire tudtam magam összeszedni, még most is szédülök és remeg a lábam, nincs erőm. Napok óta nem alszom, engem nagyon megviselt, hogy az ideutazásunk viszontagságosra sikeredett" - mondta az MTI-nek Kozák arra utalva, hogy a csapat - részben a franciaországi sztrájk, részben pedig a szervezők ügyetlenkedése miatt - többórás késéssel foglalhatta csak el a szállását csütörtök hajnalban. 

 

Ha Kozák második helye kis csalódásnak nevezhető, akkor a férfiak hasonló számában vízre szállt Dudás Miklós ezüstérme mindenképpen kellemes meglepetés. A tavalyi londoni olimpián 200 méteren hatodik kajakos remekül versenyzett, és csak a dán Rene Poulsentől kapott ki a fináléban. 

"Titkon reméltem, hogy a dobogón végzek. Arra hajtottam, hogy nyerjek, de Poulsen, aki tegnap ezer méteren is a legjobb volt, nagyon jó formában van. A mellette lévő pályán lapátoltam, ez jót tett nekem, próbáltam vele tartani a tempót, és ez bejött" - nyilatkozott az eredményhirdetést követően a 22 éves Dudás, aki idén állt át a legrövidebb távról a hosszabbra, és ahogy fogalmazott: bírja erővel a váltást.

 

A párosoknál a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakos duónak, amely kétszeres olimpiai bajnok ebben a számban (2004, 2008), és címvédőként versenyzett, ezúttal meg kellett elégednie a bronzéremmel. Ezen a délelőttön a lengyelek egysége és az aktuális ötkarikás bajnok német Tina Dietze, Franziska Weber kettős is gyorsabb volt a magyaroknál.

"Furcsa lenne, ha azt mondanám, hogy örülünk a bronzéremnek, de az biztos, hogy én nagyon elfáradtam, tehát szerintem mindent kihoztunk magunkból. Ez most ennyire volt elég" - mondta Kovács. Ez az egység még délután, 200 méteren is indul, Douchev-Janics pedig egyesben is érdekelt lesz a legrövidebb táv döntőiben.

 

A Kovács, Douchev-Janics pároshoz hasonlóan a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette, tavaly ötkarikás ezüstérmes Kammerer, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel 1000 méteres kajaknégyes is harmadik lett fináléjában. Szinte az egész táv során a csehek vezettek a portugálok és a magyarok előtt, és ez sorrend a hajrában sem változott.

"Alakul a csapat, szerintem ma is nagyon jó csapatként funkcionáltunk. Kicsit szerencsétlenek voltunk a pályabeosztással, szeles pályát kaptunk, a hazai pálya kicsit a portugálok felé billent, a csehek pedig egyesben, párosban és négyesben is nagyon jók most. Én rengetegszer voltam negyedik, az a legbosszantóbb, úgyhogy nagyon örülök ennek a bronznak" - mondta a kvartett rangidőse, a 35 éves Kammerer. 

 

A kenusoknál Nagy Péter hatodik, a szombaton, 1000 méteren ezüstérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros pedig hetedik lett 500 méteren, míg a program zárásaként a Hufnágel Tibor, Szalai Tamás kajakkettes - éppen lemaradva a dobogóról - negyedikként ért célba.

 

Női C-2 500 méteren mindössze négy egység indult, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső duó hiába nyerte meg a döntőt, és hallgathatta meg a dobogó tetején állva a Himnuszt, ez a szám a nevezők alacsony száma miatt hivatalosan nem számít bele az Európa-bajnokság küzdelmeibe. 

 

A 200 méteres döntők során a magyar válogatott tagjai egy arany- és két bronzérmet szereztek.

A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakos duó hatalmas csata után első lett, a két harmadik hely pedig Douchev-Janics és a kenus Takács Kincső nevéhez fűződött egyesben.

 

A magyarok a hét számból hatban voltak érdekeltek - férfi C-1-ben Lantos Ádám nem jutott be a döntőbe -, s kezdésként a kenus Takács Kincső harmadikként ért célba orosz és bolgár riválisa mögött. Teljesítményét dicséret illeti, hiszen három helyet előrelépett tavalyi eredményéhez képest.

 

A kajakosok hasonló számában Douchev-Janics Natasa viszont rontott 2012 óta, címvédőként ugyanis most harmadik lett. A győzelmet a lengyel Marta Walczykiewicz szerezte meg a spanyol Teresa Portela előtt.

"Rosszul rajtoltam, ezt nagyon sajnálom és ezt sokat kell majd gyakorolnom." - mondta erről a számról Douchev-Janics, aki most indult először világversenyen azóta, hogy ősszel vissza akart térni szülőhazájába, Szerbiába, majd meggondolta magát, és mégis maradt Magyarországon. 

 

Az immár Győrben készülő kajakos nem sokkal később már a párosok döntőjében volt érdekelt Kovács Katalinnal, s a világbajnoki címvédő magyar duó ugyan megbillent az elején, de végül hatalmas csatában maga mögé utasította riválisait, megszerezve ezzel a magyar küldöttség második aranyérmét. Douchev-Janics négy számban indult az Eb-n, s két-két arany, valamint bronz lett a mérlege.

"Természetesen jobban örültem volna, ha mind a négy számban nyerek, hiszen akkor a magyar csapatnak is több elsősége lenne, de így sem vagyok elégedetlen, szerintem szép eredmény, amit elértem. - értékelt az MTI érdeklődésére Janics. - Én ismertem már ezt a helyszínt, és tudtam, hogy nagyon szeles lesz a pálya, emiatt akadt is több meglepetés." 

 

Ami a többi magyar egységet illeti: a Horváth Gábor, Bozsik Attila kenu kettes negyedikként, a Horváth Bence, Szomolányi Máté kajakos duó hetedikként, az ifjúsági olimpiai bajnok Tótka Sándor (K-1) pedig kilencedikként zárt a legrövidebb távon.

 

A kajakos Csay Renáta megvédte címét a vasárnap délutáni záróprogram, az 5000 méteres versenyek során. A leghosszabb távon Csay rendkívül taktikusan versenyezve utasított mindenkit maga mögé. A táv elején előbb a magyarból bolgárrá lett Faldum Bereniké, majd az orosz Julija Kacsalova vezetett, a győriek 36 éves, rutinos lapátforgatója körülbelül 2000 méter után állt az élre. Egyedül a brit Louisa Sawers tudott vele tartani, ők ketten el is szakadtak a mezőnytől, s a hajrához is együtt érkeztek. Az utolsó métereken Csay aztán nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, otthagyta szigetországi riválisát, és magabiztos győzelmet aratott.

"Én ugye maratoni versenyző vagyok, úgyhogy ez a hosszú táv inkább fekszik nekem, mint a síkvízi kajakosoknak. Ezzel a brit lánnyal nem először találkoztam idén, a szegedi Világkupán megvert, úgyhogy 1-1-re állunk. Remélem, a világbajnokságon a magam javára döntöm majd el a külön párharcunkat" - mondta az eredményhirdetést követően Csay Renáta.

 

A férfiak hasonló számában a tavaly harmadik Noé Milán ezúttal kilencedik lett, míg a kenusoknál Vajda Attila az első fordulónál beleborult a vízbe, s bár visszamászott a hajójába, végül a verseny feladására kényszerült.

 

A magyarok 3 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel térnek haza a portugáliai Montemor-o-Velhóban rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságról. Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen 8-10 érmet remélt a küldöttségtől, ez a cél teljesült, de az első helyek száma elmaradt a várakozásoktól - legutóbb 1999-ben, Zágrábban gyűjtöttek ennél kevesebb aranyat a magyarok.

 

Eredmények

férfiak:

    1000 m:

    K-1, Európa-bajnok:

   Rene Poulsen (Dánia) 3:27.225 perc 

2. Max Hoff (Németország) 3:28.435 

3. Josef Dostal (Csehország) 3:28.910 

...5. Dombvári Bence 3:30.005 

    K-2, Európa-bajnok:

   Max Rendschmidt, Marcus Gross (Németország) 3:10.337

2. Ilja Medvegyev, Anton Rjakov (Oroszország) 3:10.512

3. Daniel Havel, Jan Sterba (Csehország) 3:11.687

...5. Dombi Rudolf, Kökény Roland 3:11.837 

    C-1, Európa-bajnok:

   Martin Fuksa (Csehország) 3:52.046 

2. Mathieu Goubel (Franciaország) 3:53.741 

3. Marcin Grzybowski (Lengyelország) 3:54.421 

4. Vajda Attila 3:55.781 

    C-2, Európa-bajnok:

   Alekszej Korovaskov, Ilja Pervuhin (Oroszország) 3:33.548

2. Vasbányai Henrik, Mike Róbert 3:33.898

3. Liviu Dumitrescu, Victor Mihalachi (Románia) 3:36.453 

    C-4, Európa-bajnok (7 induló):

   Fehéroroszország 3:23.773

2. Románia 3:24.498

3. Ukrajna 3:24.628

...7. Magyarország (Varga Dávid, Viola Viktor, Kiss Tamás, Sarudi Pál) 3:31.168 

 

nők:

    1000 m:

    K-1, Európa-bajnok:

   Benedek Dalma (Szerbia) 3:54.225 

2. Henriette Hansen (Dánia) 3:57.680

3. Medveczky Erika 3:58.305 

    K-2, Európa-bajnok:

   Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 3:36.410 

2. Carolin Leonhardt, Conny Wassmuth (Németország) 3:37.245

3. Irina Lauric, Bianca Plesca (Románia) 3:38.835

4. Szilvásy Nóra, Szabó Petra 3:40.795 

    500 m:

    K-4, Európa-bajnok:

   Magyarország (Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa) 1:31.114 

2. Németország 1:32.509

3. Fehéroroszország 1:32.524

 

 férfiak:

    500 m:

    K-1, Európa-bajnok:

   Rene Poulsen (Dánia) 1:41.506 perc 

2. DUDÁS MIKLÓS 1:42.496 

3. Max Hoff (Németország) 1:42.696 

    K-2, Európa-bajnok:

   Max Rendschmidt, Marcus Gross (Németország) 1:32.389 

2. Simo Boltic, Marko Dragosavljevic (Szerbia) 1:33.089

3. Pawel Szandrach, Mariusz Kujawski (Lengyelország) 1:33.144

4. HUFNÁGEL TIBOR, SZALAI TAMÁS 1:33.319 

    C-1, Európa-bajnok:

   Martin Fuksa (Csehország) 1:51.693 

2. Gyenyisz Harazsa (Fehéroroszország) 1:51.763 

3. Marcin Grzybowski (Lengyelország) 1:52.693 

...6. NAGY PÉTER 1:54.288 

    C-2, Európa-bajnok:

   Alekszej Korovaskov, Ivan Stil (Oroszország) 1:42.206

2. Liviu Dumitrescu, Victor Mihalachi (Románia) 1:44.771

3. Tomasz Kaczor, Vincent Slominski (Lengyelország) 1:45.426 

...7. VASBÁNYAI HENRIK, MIKE RÓBERT 1:46.616 

    1000 m:

    K-4, Európa-bajnok:

   Csehország 2:55.806 

2. Portugália 2:56.856

3. MAGYARORSZÁG (KAMMERER ZOLTÁN, TÓTH DÁVID, KULIFAI TAMÁS, PAUMAN DÁNIEL) 2:57.711 

 

nők:

    500 m:

    K-1, Európa-bajnok:

   Benedek Dalma (Szerbia) 1:52.758 

2. KOZÁK DANUTA 1:53.133

3. Katrin Wagner-Augustin (Németország) 1:53.698 

    K-2, Európa-bajnok:

   Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:44.674 

2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 1:45.484

3. KOVÁCS KATALIN, DOUCHEV-JANICS NATASA 1:45.849 

    C-2 (4 induló, nem hivatalos Eb-szám):

1. Takács Kincső, Lakatos Zsanett 2:09.316 

2. Natalja Marazanova, Anasztaszja Ganyina (orosz) 2:10.581

3. Natalja Ziljuk, Darja Motova (ukrán) 2:23.281

 

férfiak:

    200 m:

    K-1, Európa-bajnok:

   Petter Öström (Svédország) 35.217 mp

2. Marko Dragosavljevic (Szerbia) 35.537 

3. Tom Liebscher (Németország) 35.742

...9. TÓTKA SÁNDOR 36.332 

    K-2, Európa-bajnok:

   Jurij Posztrigaj, Alekszandr Gyjacsenko (Oroszország) 31.994

2. Ronald Rauhe, Jonas Ems (Németország) 32.564

3. Sebastien Jouve, Maxime Beaumont (Franciaország) 32.654 

...7. HORVÁTH BENCE, SZOMOLÁNYI MÁTÉ 33.379 

    C-1, Európa-bajnok:

   Jevgenyij Suklin (Litvánia) 41.676 

2. Valentyin Gyemjanyenko (Azerbajdzsán) 41.726 

3. Andrij Krajtyor (Oroszország) 42.136 

Lantos Ádám nem jutott be a döntőbe.

    C-2, Európa-bajnok:

   Alekszandr Kovaljenko, Nyikolaj Lipkin (Oroszország) 37.364 

2. Dmitrij Rabcsanka, Alekszandr Vocseckij (Fehéroroszország) 37.784 

3. Robert Nuck, Stefan Holtz (Németország) 38.219

4. HORVÁTH GÁBOR, BOZSIK ATTILA 39.489 

 

nők:

    200 m:

    K-1, Európa-bajnok:

   Marta Walczykiewicz (Lengyelország) 42.549 

2. Teresa Portela (Spanyolország) 42.594

3. DOUCHEV-JANICS NATASA 42.809 

    K-2, Európa-bajnok:

   KOVÁCS KATALIN, DOUCHEV-JANICS NATASA 39.363

2. Karolina Naja, Magdalena Krukowska (Lengyelország) 39.418

3. Roxana Borha, Iuliana Taran (Románia) 39.543 

    C-1, Európa-bajnok:

   Marija Kazakova (Oroszország) 51.709 

2. Sztanilija Szamenova (Bulgária) 51.814

3. TAKÁCS KINCSŐ 52.469

 

férfiak:

    K-1, Európa-bajnok:

   Max Hoff (Németország) 19:52.304 perc 

2. Fernando Pimenta (Portugália) 19:57.982

3. Rene Poulsen (Dánia) 20:05.102

...9. NOÉ MILÁN 20:53.332 

    C-1, Európa-bajnok:

   Sebastian Brendel (Németország) 22:57.583 

2. Marcin Grzybowski (Lengyelország) 23:07.102

3. Florin Comanici (Románia) 23:16.729 

 

nők:

    K-1, Európa-bajnok:

   CSAY RENÁTA 22:49.691 

2. Louisa Sawers (Nagy-Britannia) 22:53.630

3. Eva Barrios (Spanyolország) 23:07.192

 

Éremtáblázat:

 

Forrás: MTI

 

 

 

Címkék: kajak-kenu,