10 milliárdos szelvénnyel a zsebében mászkált egy hétig a lottónyertes

2023-03-17
Egy ausztrál férfi egy 40 millió ausztrál dollárt érő lottószelvénnyel a zsebében mászkált mindenfelé több mint egy hétig - mit sem sejtve.

 

A férfi, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, egy élelmiszerboltban vette a szerencsét hozó Powerball szelvényt a Nyugat-Ausztráliában lévő Bennett Springs-ben – írja a The Sydney Morning Herald. A bolt tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy az évek során már többször is volt 1 millió dollár körüli nyereménye az ügyfeleiknek, de ilyen nagy összeget még soha senki nem nyert náluk.

 

A szerencsés illetőről csak annyit lehet tudni, hogy nagypapa, és csupán pár órával a szombat esti sorsolás előtt vette meg a szelvényét, melyet aztán zsebre tett, és meg is feledkezett róla. Csütörtökön aztán ismét betért kedvenc boltjába, és hallotta, hogy épp a hétvégi nagy nyereményről beszélgetnek, erről jutott eszébe, hogy ellenőriznie kellene a szelvényét. Ekkor derült ki, hogy egy hatalmas vagyont érő szelvénnyel járkált mindenfelé az utóbbi napokban. „Nem tudtam elhinni, hogy mi történt, teljesen kész voltam, mikor a boltos azt bizonygatta, hogy enyém a főnyeremény.” – mesélte a férfi.

 

Nyilatkozata szerint nem gondolja, hogy a hirtelen jött pénzeső fenekestül felforgatja majd az életét – legalábbis kezdetben. Persze elmentek ünnepelni a családdal, de azt is csak szerényen – halat és sült krumplit ettek. Tervei szerint a nyeremény egy részét utazásra költi majd, szeretne elmenni majd egy kicsit világot látni, és most már megengedheti magának, hogy mindezt business classon tegye.

 

A lottónyerteseknek Ausztráliában egyébként egy évük van arra, hogy jelentkezzenek a nyereményeikért, úgyhogy a szerencsés nagyapának még bőven volt erre ideje. Ez az időablak országonként más és más: Magyarországon csupán 90, Angliában 180 napjuk van erre a nyerteseknek, az USA-ban államonként változó, de általában 3-12 hónap. 

 

Talán a rövidebb határidő, talán a feledékenyég az oka, hogy egyesek hatalmas nyereményekről maradnak le. New Yorkban például két óriási nyeremény is bent maradt a kétezres években: 2002-ben egy 68 millió dolláros, 2006-ban pedig egy 46 millió dolláros jackpotért nem jelentkeztek – ezek az összegek a határidő lejárta után visszakerültek a nyereményalapba.

 

2012-ben egy brit játékos 64 millió fontot nyert, de nem jelentkezett érte az erre rendelkezésre álló hat hónap alatt – ezt a pénzt a Camelot lottótársaság jótékonysági célokra ajánlotta fel.

 

Magyarországon eddig a 2017-es, 1,4 milliárdos Ötöslottó nyeremény volt a legnagyobb, mely senkinek sem kellett, az összeg bekerült az úgynevezett "át nem vett nyeremények" alapjába, melyet a lottótársaság általában különsorsolás formájában meghirdetett nyereményekre fordít, vagy valamelyik játék nyereményalapja kerül belőle kiegészítésre.

 

Remélhetőleg a jelenlegi legnagyobb lottónyeremény leendő gazdája nem lesz feledékeny, és időben jelentkezik majd a lottótársaságnál. A pénteki, 254 millió dolláros (95 milliárd forintos) Mega Millions jackpotért világszerte csorgatják a játékosok a nyálukat, és az online lottózóknak hála manapság már bárki, bárhonnan be is nevezhet egy-egy ilyen hatalmas jackpotra.