10 éves szerencsejáték tilalom a gyilkosságok miatt Koszovóban

2019-04-15
Márciusban két egymástól független rablás során megöltek két kaszinó alkalmazottat Koszovóban, mely miatt a lottó kivételével 10 évre betiltják a szerencsejátékokat az országban.

 

Márciusban két játéktermet is úgy raboltak ki Koszovóban, hogy a támadás során egy-egy alkalmazottat is megöltek. Még durvábbá teszi az esetet, hogy a suharekai rablás kapcsán őrizetbe vett gyanúsított rendőr. 

 

Az eseteket követően az albán kormány villámgyorsan úgy döntött, hogy 10 évre a lottó kivételével valamennyi szerencsejátékot betilt, és az alkalmazottak védelme és a további brutalitás elkerülése érdekében bezáratta az ország valamennyi szerencsejáték létesítményét. 

 

Ramush Haradinaj miniszterelnök is támogatta a leállást, Facebook-bejegyzésben írt arról, hogy nem engedhetjük, hogy további áldozatai legyenek a bűnözőknek.

 

A tilalom miatt körülbelül négyezer dolgozót bocsátanak el a szektorból. „Ez nonszensz. Két embert elveszítettünk, és most elveszítjük a munkánkat.” – nyilatkozta Ruzhdi Kosumi, aki 14 létesítményt üzemeltetett, és most 40 embert kénytelen elbocsátani. 

 

Korábban körülbelül 470 szerencsejáték létesítmény üzemelt Koszovóban, és a kormány úgy 20 millió eurót szedett be a szektortól adók formájában.

 

A most bezárt kaszinók közül több nemrégiben települt át az országba a szomszédos Albániából, miután 2018 októberében ott is betiltották a szerencsejátékok több formáját (a lottó és a bingó kivételével). A tilalom előtt körülbelül 4300 fogadóiroda üzemelt Albániában, és körülbelül 7 ezren dolgoztak a szektorban, mely úgy 143,3 millió dollár profitot termelt – azonban az illegális szerencsejáték körülbelül a piac 80 százalékát tette ki.