10 éves az EuroMillions lottó!

2014-02-12
Csakúgy, mint a Facebook, az Euromillions is tinédzserkorba lép ebben a hónapban, pontosabban február 13-án csütörtökön.

 

A 13-i kezdésnap természetesen nem véletlen, ugyanis a szerencsejátékosok igenis kedvelik ezt, a mások által szerencsétlennek minősített napot. Sőt, 10 évvel ezelőtt 13-a még péntekre is esett, amikor az igazán babonás emberek még az utcára sem merik kitenni a lábukat!

 

Egy franciaországi szelvénytulajdonosnak tényleg igen szerencsés napnak bizonyult ez a péntek 13, ugyanis rögtön az első húzáson eltalálta mindegyik számot, így elvihette a garantált 15 millió eurós kezdő jackpotot. 

 

Valószínűleg a szelvények kezdéskori alacsony száma miatt volt az, hogy a második nyerőosztályba is csupán egyetlen szelvény tudott bejutni, nyereménye ennek is hihetetlen összeg, 2.236.395 euró (671 millió forint) volt.

 

Az EuroMillions-t három lottószervező közösen indította el: a Française des Jeux Franciaországból, a Loterías y Apuestas del Estado Spanyolországból és a Camelot az Egyesült Királyságból. Utána bővült ki a résztvevő tagországok köre: Ausztria, Írország, Lichtenstein, Luxemburg, Monacó, Portugália, Svájc is csatlakoztak az EuroMillions lottójáték szervezéséhez.

 

Biztosan ennek a jó kezdésnek is köszönhető, hogy az Euromillions a világ egyik legismertebb lottójátékává nőtte ki magát. 2011-től már hetente kétszer is rendeznek Euromillions sorsolást, a pénteki nap mellett kedden is kihúzzák a nyerőszámokat.

 

A nagy sikert látva 2012 áprilisában Dánia, Észtország, Finnország, Németország, Olaszország, Hollandia, és Szlovénia, szervezésében elindult "kistestvére", az Eurojackpot lottó is. Az új játék azóta többször is új országokkal bővült, sőt ehhez a játékhoz fog Magyarország is csatlakozni reményeink szerint 2015-ig.

 

A páneurópai lottójátékok sikere abban rejlik, hogy mivel számos ország játékosai vágynak a hatalmas főnyereményre, sokan meg is kísértik a szerencsét, így sokkal többen vesznek szelvényt abban, mint egy országon belüli játékon. A több eladott szelvényből a központi nyereményalap, tehát a főnyeremény is nagyobb lesz, az EuroMillionson nem ritkák a 100 millió euró körüli jackpotok.  

 

Az EuroMillions lottónál a nyeremény az amerikai lottóktól eltérően nem bruttó, hanem nettó összeg, tehát a plakátokon meghirdetett nyereményt a szervezők ténylegesen át is utalják a játékos által megadott bankszámlaszámra. Bizonyos országokban, - mint például nálunk is - ebből persze helyi szabályok szerint adózni kell, de nem mindenhol van így.

 

Az EuroMillions nem arra hajt, hogy minél nagyobb rekordjackpotokat halmozzon fel. Régebben 12 húzásig engedte meg a halmozódást, most jackpot-plafon van, ami alapján 190 millió euró elérésekor a főnyeremény nem halmozódik tovább, hanem kiosztják azt a második nyerőosztályban, az 5+1 találatosok között.

 

Címkék: euromillions, lottó,